Crítica de cinema

'Noticias del gran mundo': un 'western' on Tom Hanks fa olor d'Oscar

L'actor encarna un veterà de la Guerra de Secessió que protegeix una nena òrfena

2 min
Tom Hanks i Helena Zengel a la pel·lícula 'Noticias del gran mundo'

'Noticias del gran mundo'

3,5 estrelles

Direcció: Paul Greengrass. Guió: Paul Greengrass i Luke Davies a partir de la novel·la de Paulette Jiles. 118 minuts. Estats Units (2020). Amb Tom Hanks, Helena Zengel i Michael Angelo Covino. Estrena a cinemes el 29 de gener, i a Netflix el 10 de febrer.

És ben insòlit l'ofici de Kyle Kidd (Tom Hanks), el protagonista d'aquest western de Paul Greengrass que adapta una novel·la de Paulette Jiles. Veterà de la Guerra Civil Nord-americana, ara es guanya la vida de poble en poble com a narrador de notícies. És, per tant, un pioner de la informació entesa com un relat apassionat que interessa a la gent perquè s'hi veu reflectida.

Noticias del gran mundo reprèn un motiu habitual en la literatura de conquesta, el de la captiva recuperada dels “salvatges”, aquí una nena, Johanna (Helena Zengel), que ha conviscut amb els kiowes. El film recorre camins similars als de Valor de llei o Centaures del desert, però des d'una revisió de la figura de l'heroi. Com a la sèrie The Mandalorian, el protagonista es revela com una figura paternal quan per atzar ha de protegir una menor desemparada tornant a casa seva. Greengrass entronca amb la pràctica contemporània del western que opta per una estètica naturalista en el retrat del vincle entre els personatges i el paisatge per on es mouen, i alhora revisa aquest gènere fundacional des d'una mirada menys èpica i més humanista; una tendència que té en Kelly Reichard, la directora de First cow, la seva representant més excelsa. Tom Hanks va néixer per encarnar aquest tipus de personatge, l'heroi moral però quotidià, sense pretensions extraordinàries. L'actor fa creïbles fins i tot les decisions de guió un pèl forçades perquè tot desemboqui en un final feliç.

Tràiler
stats