Cinema

'Culpa': reconciliar-se amb una mateixa després d'una violació

Manuela Vellés afronta tota sola, com a actriu i personatge, el drama de recuperar-se d'una agressió sexual

2 min
Manuela Vellés a 'Culpa'

'Culpa'

(2,5 estrelles)

Direcció: Ibon Cormenzana. Guió: Ibon Cormenzana i Manuela Vellés. 78 min. Espanya (2022). Amb Manuela Vellés, Andrés Gertrúdix i Luis Hostalot. Estrena als cinemes

A l'inici de Culpa, la càmera del mòbil de l'Anna (Manuela Vellés) esdevé el testimoni inesperat que registra la violació que pateix a les mans d'un amic de la seva parella. Per tant, hi ha proves innegables de l'agressió sexual de la qual és víctima la protagonista. Però l'Anna no pot evitar un aclaparador sentiment de culpa per les circumstàncies del fet: ha passat a casa seva, ha deixat entrar l'home, ella anava una mica beguda... Culpa se centra en el patiment de les dones per sentir-se equivocadament responsables d'aquest tipus de violacions que no s'ajusten a la narrativa hegemònica sobre els atacs sexuals. Però no ho fa a través d'un típic relat de denúncia, sinó a partir del procés de replegament i reconnexió amb ella mateixa que experimenta l'Anna. En lloc de parlar-ne, la protagonista fuig i s'aïlla en una cabana al mig dels Pirineus.

'Tràiler de 'Culpa'

En el seu nou llargmetratge, Ibon Cormenzana ha comptat en l'escriptura del guió amb la mateixa Vellés. Culpa esdevé així un projecte de format petit, íntim i personal, en què l'actriu esdevé gairebé l'única protagonista de la funció. Cormenzana i Vellés van aprofitar que ella esperava el segon fill de la parella per convertir el vincle del personatge amb el propi cos i amb una maternitat no desitjada en un dels puntals del film. Aquest vessant més físic i corporal és el més poderós d'una pel·lícula a la qual li falta força per funcionar de manera tan excessivament depurada i amb una única actriu carregant-ne tot el pes.

stats