Cultura Cinema 09/02/2023

'Alcarràs', 'As bestas' i 'Modelo 77': les nominacions dels premis Goya 2023

El documental 'El sostre groc' d'Isabel Coixet també n'és candidat, però 'Pacifiction' d'Albert Serra es queda fora

4 min
'As bestas' de Rodrigo Sorogoyen

BarcelonaPòquer d'asos entre els films més nominats als premis Goya 2023, que se celebren aquest dissabte a partir de les 22 hores a Sevilla. Les nominacions de l'edició d'enguany situen el thriller rural As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, i la pel·lícula històrica sobre la Transició Modelo 77, d'Alberto Rodríguez, com les dues favorites, amb 17 i 16 candidatures, respectivament. Al podi hi podem sumar també el film de Carla Simón Alcarràs, que tot i tenir 11 nominacions té l'aval de l'Ós d'Or de la Berlinale i d'haver estat la pel·lícula espanyola candidata als Oscars. Qui també té 11 nominacions és Cinco lobitos, el drama íntim sobre la maternitat i l'herència d'Alauda Ruiz de Azúa. Seran les quatre pel·lícules que rivalitzaran pels Goya: totes estan nominades en les principals categories de millor pel·lícula, direcció, guió i interpretacions. Serà una gala amb més rivalitat que mai en un any d'or per al cinema.

Perquè encara hi ha més films que tenen opcions: Los renglones torcidos de Dios, d'Oriol Paulo, té 6 candidatures, les mateixes que Cerdita, de Carlota Pereda, i En los márgenes, de Juan Diego Botto, en té 4. Mantícora de Carlos Vermut també en té 4 d'importants (direcció, guió, actor i actriu revelació), igual que La maternal, de Pilar Palomero, que té 3 nominacions en categories destacades: millor pel·lícula, direcció i actriu de repartiment.

El Goya d'Honor aquest any serà per al cineasta de 90 anys Carlos Saura, com a reconeixement a la seva trajectòria. Saura és un dels grans noms que va transformar el cinema espanyol, juntament amb Luis Buñuel, Luis García Berlanga i Pedro Almodóvar. Malgrat la seva extensa carrera com a director de pel·lícules com El Dorado (1988), La noche oscura (1989), ¡Ay, Carmela! (1990), ¡Dispara! (1993) i El séptimo día (2004), només ha obtingut dos premis Goya: a la millor direcció i al millor guió adaptat per ¡Ay, Carmela! El Premi Internacional l'atorgaran a Juliette Binoche, "una actriu europea de dimensió mundial" per "la seva extraordinària trajectòria i la seva aposta per autors arriscats".

Càstig a la radicalitat

No està nominat en cap categoria Pacifiction, la pel·lícula d'Albert Serra que va competir per la Palma d'Or en l'última edició del Festival de Canes i que aquest dimecres va guanyar el prestigiós premi Louis-Delluc que atorga la crítica francesa a la millor pel·lícula de l'any. És la primera vegada que un cineasta català o espanyol rep aquest reconeixement i Pacifiction apareix en tot de rànquings internacionals del millor de l'any. Però, tot i això, els acadèmics espanyols han tornat a oblidar-se del cineasta de Banyoles, des d'Honor de cavalleria fins ara. Tot i la tímida obertura a registres atrevits que va suposar la nominació d'O que arde d'Oliver Laxe el 2019, l'Acadèmia ha castigat la radicalitat de Serra amb la ignorància absoluta. Als Goya, Albert Serra no hi és ni se l'espera.

Sí que ha estat nominada en tres categories Un año, una noche, el drama d'Isaki Lacuesta sobre l'horror del Bataclan que va competir a la Berlinale amb Alcarràs. I també optarà al Goya El sostre groc, el documental d'Isabel Coixet sobre el cas dels abusos a l'Aula de Lleida (i que parteix d'un reportatge de l'ARA). En aquesta categoria hi ha sobretot biopics com Labordeta, un hombre sin más; el que León de Aranoa ha fet de Joaquín Sabina (Sintiéndolo mucho); el de Kike Maíllo sobre Oswald. El falsificador, i el de Laura Hojman sobre l'escriptora feminista María Lejárraga, A las mujeres de España.

Uns premis més femenins

Aquest any, sumant les categories de millor direcció i millor direcció novella, cal assenyalar que hi ha paritat entre homes i dones cineastes. Les debutants Carlota Pereda, Alauda Ruiz de Azúa, Elena López Riera (El agua), sumades a Carla Simón i Pilar Palomero, deixen una imatge esperançadora. "Hi ha canvis i canvien les fotos generals. És aviat per veure si es trenquen les sinergies patriarcals, però hem de ser positius i estar il·lusionats", admet Ruiz de Azúa. També cal destacar en la categoria de novells tot un Juan Diego Botto, que aporta als Goya la catorzena nominació de Penélope Cruz com a millor actriu per En los márgenes, i Mikel Gurrea per la producció catalana Suro, que també rep la nominació de millor actriu per a Vicky Luengo. Les altres actrius protagonistes són Marina Foïs (per As bestas), Laia Costa (Cinco lobitos), Anna Castillo (Girasoles silvestres) i Bárbara Lennie (Los renglones torcidos de Dios). En la categoria de millor actor hi ha Denis Ménochet (per As bestas), Luis Tosar (En los márgenes), Nacho Sánchez (Mantícora) i el duo de Modelo 77 Javier Gutiérrez i Miguel Herrán.

Justament les pel·lícules dirigides per dones cineastes i debutants s'enduen un grapat de nominacions actorals. Cinco lobitos fa el ple amb tots els seus intèrprets nominats: Mikel Bustamante, Laia Costa, Ramon Barea i Susi Sánchez. Cerdita, tres quarts del mateix amb l'espectacular Laura Galán i Carmen Machi. I era previsible la nominació de Luna Pamies per El agua. Alcarràs rep nominacions per als intèrprets revelació Anna Otín, Albert Bosch i Jordi Pujol Dolcet. I La maternal dona una nova nominació a Ángela Cervantes perquè Carla Quílez no pot ser nominada per edat. Però el que n'acumula més són les pel·lícules corals i això, de fet, les impulsa a estar al cim de nominacions: cinc premis actorals per As bestas (amb els debutants Marie Colomb, Diego Anido i Luis Zahera) i quatre per Modelo 77 (amb Jesús Carroza i Fernando Tejero competint per la categoria de novells). Valèria Sorolla i Telmo Irureta (per La consagración de la primavera de Fernando Franco), Zoe Stein (Mantícora) i Christian Checa (En los márgenes) són els altres debutants amb nominació.

A més d’un relleu generacional entre els cineastes i actors, aquesta serà una edició dels Goya molt rural, per títols com As bestas i Alcarràs, però també per Suro i El agua: “És curiós i, com que no pot ser casualitat, deu ser que ens hem atipat del que és urbà. Aquest guió feia molts anys que era al calaix i ha sortit ara”, diu la guionista Isabel Peña, d’As bestas.

Una de les novetats d'aquest any és que totes les 28 categories tenen cinc candidats en comptes de quatre. I també hi ha més candidats que mai en la categoria d'animació, en què consten Black is beltza II: Ainhoa; Inspector Sun y la maldición de la viuda negra; Los demonios de barro; Unicorn wars, i, esclar, Tadeo Jones 3. La tabla esmeralda. La gala dels Goya se celebrarà l'11 de febrer a Sevilla, presentada per Clara Lago i Antonio de la Torre.

stats