Premis de cinema
Cultura  /  Cinema 01/12/2022

'Alcarràs' queda per darrere d''As bestas' i 'Modelo 77' en les nominacions dels premis Goya

El documental 'El sostre groc' d'Isabel Coixet serà candidat però l'Acadèmia ignora l'aclamada 'Pacifiction' d'Albert Serra

4 min
'As bestas' de Rodrigo Sorogoyen

BarcelonaPòquer d'asos entre els films més nominats als premis Goya 2023. Si ens cenyim al nombre de candidatures, el thriller rural As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, i la pel·lícula històrica sobre la Transició Modelo 77, d'Alberto Rodríguez, són els dos films que parteixen com a favorits, amb 17 i 16 candidatures, respectivament. Però si ens fixem en les categories reines, al podi hi hem de sumar sens dubte el film de Carla Simón Alcarràs, que queda amb 11 nominacions als Goya, però té l'aval de l'Ós d'Or de la Berlinale i de ser la pel·lícula espanyola candidata als Oscars. I encara amb les mateixes nominacions, 11, hi ha Cinco lobitos, el drama íntim sobre la maternitat i l'herència d'Alauda Ruiz de Azúa. Aquestes seran les quatre pel·lícules que rivalitzaran pels Goya: totes estan nominades en les principals categories de millor pel·lícula, direcció, guió i interpretacions. Serà una gala amb més rivalitat que mai, però és que aquest és un any daurat per al cinema.

Perquè encara hi ha altres films que també tenen opcions: Los renglones torcidos de Dios, d'Oriol Paulo, té 6 candidatures, les mateixes que Cerdita, de Carlota Pereda, i En los márgenes, de Juan Diego Botto, n'obté 4. Mantícora de Carlos Vermut també en té 4 d'importants (direcció, guió, actor i actriu revelació), igual com La maternal, de Pilar Palomero, que té 3 nominacions però també en llocs destacats: millor pel·lícula, direcció i actriu de repartiment.

Càstig a la radicalitat

No està nominat en cap categoria Pacifiction, la pel·lícula d'Albert Serra que va competir per la Palma d'Or en la darrera edició del Festival de Canes i que aquest dimecres va guanyar el prestigiós premi Louis-Delluc que atorga la crítica francesa a la millor pel·lícula de l'any. És la primera vegada que un cineasta català o espanyol rep aquest reconeixement i Pacifiction està apareixent en tot de rànquings internacionals del millor de l'any; amb tot, els acadèmics espanyols han tornat a oblidar-se del cineasta de Banyoles, com porten fent des d'Honor de cavalleria. Tot i la tímida obertura a registres atrevits que va suposar la nominació d'O que arde d'Oliver Laxe el 2019, l'Acadèmia Espanyola ha castigat la radicalitat de Serra amb la ignorància absoluta. Als Goya, Albert Serra no hi és ni se l'espera. Ja es veurà què passa als Gaudí el 14 de desembre.

Sí que ha estat nominada en tres categories Un año, una noche, el drama d'Isaki Lacuesta sobre l'horror del Bataclan que va competir a la Berlinale amb Alcarràs. I també optarà al Goya El sostre groc, el documental d'Isabel Coixet sobre el cas dels abusos a l'Aula de Lleida (i que parteix d'un reportatge de l'ARA). En aquesta categoria hi ha sobretot biopics, com el dedicat a Labordeta, un hombre sin más; el que León de Aranoa ha fet de Joaquín Sabina (Sintiéndolo mucho); el de Kike Maíllo sobre Oswald. El falsificador, i el de Laura Hojman sobre l'escriptora feminista María Lejárraga, A las mujeres de España.

Uns premis més femenins

Aquest any, sumant les categories de millor direcció i millor direcció novella, cal assenyalar que hi ha paritat entre homes i dones cineastes. Les debutants Carlota Pereda, Alauda Ruiz de Azúa, Elena López Riera (El agua), sumades a Carla Simón i Pilar Palomero, deixen una imatge esperançadora. "Hi ha canvis i canvien les fotos generals. És aviat per veure si es trenquen les sinergies patriarcals, però hem de ser positius i estar il·lusionats", admet Ruiz de Azúa. També cal destacar en la categoria de novells tot un Juan Diego Botto, que aporta als Goya la catorzena nominació de Penélope Cruz com a millor actriu per En los márgenes, i Mikel Gurrea per la producció catalana Suro, que també rep la nominació de millor actriu per a Vicky Luengo. Les altres actrius protagonistes són Marina Foïs (per As bestas), Laia Costa (Cinco lobitos), Anna Castillo (Girasoles silvestres) i Bárbara Lennie (Los renglones torcidos de Dios). En la categoria de millor actor, Denis Ménochet (per As bestas), Luis Tosar (En los márgenes), Nacho Sánchez (Mantícora) i el duo de Modelo 77 Javier Gutiérrez i Miguel Herrán.

Justament les pel·lícules dirigides per dones cineastes i debutants s'enduen un grapat de nominacions actorals. Cinco lobitos fa el ple amb tots els seus intèrprets nominats: Mikel Bustamante, Laia Costa, Ramon Barea i Susi Sánchez. Cerdita, tres quarts del mateix amb l'espectacular Laura Galán i Carmen Machi. I era previsible la nominació de Luna Pamies, per El agua. Alcarràs rep nominacions per als intèrprets revelació Anna Otín, Albert Bosch i Jordi Pujol Dolcet. I La maternal dona una nova nominació a Ángela Cervantes perquè Carla Quílez no pot ser nominada per edat. Però el que n'acumula més són les pel·lícules corals, i això, de fet, les impulsa a estar al cim de nominacions: cinc premis actorals per As bestas (amb els debutants Marie Colomb, Diego Anido i Luis Zahera) i quatre per Modelo 77 (amb Jesús Carroza i Fernando Tejero competint per la categoria de novells). Valèria Sorolla i Telmo Irureta (per La consagración de la primavera de Fernando Franco), Zoe Stein (Mantícora) i Christian Checa (En los márgenes) són els altres debutants amb nominació.

A més d’un relleu generacional entre els cineastes i actors, aquesta serà una edició dels Goya molt rural, per títols com As bestas i Alcarràs, però també Suro o El agua: “És curiós i com que no pot ser casualitat, deu ser que ens hem atipat del que és urbà. Aquest guió feia molts anys que era al calaix i ha sortit ara”, diu la guionista Isabel Peña, d’As bestas.

Una de les novetats d'aquest any és que totes les 28 categories tenen cinc candidats en comptes de quatre. I també hi ha més candidats que mai en la categoria d'animació, en què aquest any consten Black is beltza II: Ainhoa; Inspector Sun y la maldición de la viuda negra; Los demonios de barro; Unicorn wars, i, esclar, Tadeo Jones 3. La tabla esmeralda. La gala Goya se celebrarà l'11 de febrer a Sevilla, presentada per Clara Lago i Antonio de la Torre. El 22 de gener se celebraran els premis Gaudí al MNAC i el 10 de desembre els Premis del Cinema Europeu, en què Alcarràs està nominada. El 21 de desembre també se sabrà si Alcarràs entra a la shortlist dels Oscars.

stats