ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 25/11/2014

El clan Broggi triomfa de nou als Butaca

‘Llibert’, ‘Germans de sang’ i ‘Informe per a una acadèmia’, entre els premiats

Laura Serra
2 min

BarcelonaEra una nit per homenatjar els clàssics dels premis Butaca. Per això van obrir la gala Manu Guix al piano i un Àngel Llàcer transvestit de Marilyn. Van aparèixer Clara Segura i Albert Triola fent de russos amb patins. I fins i tot túrmixplayback de The Chanclettes, que es van queixar perquè els marginen. Els premis populars de teatre de Catalunya van celebrar ahir la fita de les 20 edicions en família: van tornar a reunir tota la professió sota el mateix sostre -el del ridiculitzat Teatre, ehem, Principal- per fer brometes punyents de tota la professió -de la teràpia de Joel Joan al casament de Marc Rosich passant per la ufanosa silueta de Xavier Albertí-. De tot, excepte de la situació del teatre, que això sí que va de mal en pitjor.

El palmarès també va anar de clàssics. Oriol Broggi i companyia van fer el ple i es van endur els sis premis Butaca als quals optava L’orfe del clan dels Zhao, entre els quals els de millor muntatge, director (Oriol Broggi), actor (Julio Manrique) i actor de repartiment (Pablo Derqui). La Perla 29 -que ja va triomfar als Butaca fa dos anys amb Incendis, i anteriorment amb obres com Antígona - va batre Un aire de família, l’obra que partia amb més nominacions (set) i que va marxar de buit. Broggi va confessar que la faula xinesa havia sigut “l’espectacle que més ha costat d’elaborar” i va dedicar el guardó “a la companyia i al país”: “Malgrat tot crec que no està tan malament”, va dir. Gemma Brió, autora del text i de l’obra de petit format bipremiada Llibert, va contradir-lo llegint en dues tandes un discurs on defensava els ajuts per al teatre: “La gent que ens compara amb la Coca-Cola i diu que hem de viure de la taquilla, ¿estarien disposats a pagar 400 euros per l’entrada? Suposo que no. Però és el que val. Si ens basem en termes mercantilistes només podran anar al teatre els rics”. També es van endur dos premis Germans de sang (millor musical i actor, per a Benjamí Conesa) i Informe per a una acadèmia (millor composició musical -de Sílvia Pérez Cruz- i escenografia). Capricis, d’Àngels Margarit, va ser premiada en dansa i Moby Dick,del Lliure, com a espectacle familiar.

Mar Ulldemolins, Clara Segura i Mone Teruel van endur-se també un Butaca. Però l’actriu que es va guanyar l’ovació de la nit va ser Rosa Novell. Molt emocionada, amb els presentadors de la gala a banda i banda i la platea dreta, va exclamar un gran “Uau!” en rebre el premi Butaca a la trajectòria artística, que du el nom d’Anna Lizaran. La veterana actriu, que ha tornat als escenaris després d’una malaltia que l’ha deixat cega, va exclamar: “Ara sóc una altra Rosa i espero continuar fent-ho bé. Us aviso, a mi no em traureu d’aquí!”

stats