Cultura 17/09/2021

Clàudia Cedó, Jordi Oriol, Alícia Gorina i Pau Carrió marquen la nova temporada del Lliure

El teatre reflexionarà sobre l'ecologia, la violència i el futur

3 min
Pol López protagonitzarà 'Crim i càstig'

BarcelonaLa nova temporada del Teatre Lliure pren forma d'oracle. Després d'una pandèmia que ha sacsejat el sector artístic de dalt a baix i que encara cueja, el Lliure dedicarà els seus esforços en imaginar i començar a construir el món que ens espera. "Hem viscut una època extraordinària, i ara necessitem un canvi de consciència. El futur serà diferent, però per predir-lo també l'hem de crear", afirma el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel. Per això, el pròxim curs el teatre posarà el focus en propostes escèniques amb un fort accent de la reflexió social i ecològica. La directora Alícia Gorina inaugurarà la temporada amb Aquell dia tèrbol que vaig sortir d'un cinema de l'Eixample i vaig decidir convertir-me en un om, un espectacle a partir de la pel·lícula Les verges suïcides de Sofia Coppola. "Descobrirem les diferències generacionals dels adolescents dels anys 90 amb els d'ara. Són hereves d'un món en molt mal estat i hem d'escoltar-les, perquè tenen molt a dir", subratlla Gorina. Jordi Oriol portarà la seva particular versió de Macbeth amb La mala dicció –i aprofitarà per representar les dues obres anteriors del seu tríptic, La caiguda de l'ac i L'Empestat– i Roger Bernat recuperarà el Terra Baixa de Fabià Puigserver coincidint amb el 30è aniversari de la seva mort.

Un altre clàssic monumental, Crim i càstig de Dostoievski, pujarà a escena sota la batuta de Pau Carrió i amb Pol López al capdavant. "Ens plantejarem què passa quan has matat algú. El protagonista està sotmès a una forta violència social i arriba a la conclusió que potser matant a certa gent es pot millorar el món", apunta Carrió. De fet, els personatges exclosos o als marges de la societat tindran una forta presència a la nova temporada del Lliure. Clàudia Cedó i Mohamad Bitari faran tàndem per escriure Síndrome de gel, un muntatge sobre joves refugiats que deixen de comunicar-se i de menjar a Suècia. "Davant la perspectiva d'haver de tornar als seus països d'origen, diuen prou i entren en coma. És un fenomen que em va impactar molt i que es coneix poc", explica Xicu Masó, que dirigirà l'obra.

Les veus de les vides que no veiem

Els artistes residents de la temporada crearan al voltant de les vides que no són humanes. La companyia Azkona i Toloza reflexionarà sobre el naixement i el moviment de les muntanyes, mentre que Marc Villanueva Mir i Xesca Salvà escoltaran "vides que no veiem, com els microorganismes i tot el que hi ha al sotabosc", explica Salvà. Les dues propostes s'estrenaran a l'Espai Lliure, que Martel vol convertir en una sala "d'experimentació, coneixement i participació ciutadana". Per això, a banda d'espectacles, l'Espai Lliure serà l'escenari de residències creatives d'intercanvi, conferències performatives i les converses obertes a tothom que s'aixopluguen sota el nom de La taula. Baró d'Evel reconnectarà amb la natura recuperant un espectacle antic, Mazùt, i els gallecs Grupo Chévere reflexionaran sobre l'impacte del vessament del Prestige amb N.E.V.E.R.M.O.R.E.

El Lliure ha programat 'Imitation of life' de Krnél Mundruczó.

Aprofitant que la pandèmia ja permet fer viatges internacionals, el Lliure portarà creadors de referència de l'Europa Central com la polonesa Anna Karsinska, l'hongarès Kornél Mundruczó, els belgues Fabrice Murguia i Miet Warlop i també el lituà Oskaras Korsunovas, que després d'inaugurar el festival Temporada Alta amb L'oncle Vània traslladarà l'espectacle al Lliure.

L'oferta digital nascuda arran del confinament, i en concret el radioteatre, seguirà amb dues propostes: La guerra dels mons d'Atresbandes i A la recerca del temps perdut de Proust amb Emma Vilarasau, Mario Gas, Jordi Boixaderas i Clàudia Benito dirigits per Jordi Bosch. Amb un pressupost de 2,9 milions d'euros per a la temporada, el Lliure mantindrà els preus de les entrades i els horaris que va avançar per la crisi sanitària: a la sala Fabià Puigserver les funcions seran a les 7 de la tarda, i a la sala de Gràcia, a les 8 del vespre.

stats