Violències sexuals

Tretze exalumnes denuncien pràctiques abusives de vuit professors del Col·legi de Teatre

Han presentat una instància al centre que posa el focus especialment en un docent

5 min
L'entrada del Col·legi de Teatre, al Poble Espanyol

BarcelonaSón un grup de 13 exalumnes i fa molt temps que volien fer aquest pas. Però els ha costat aplegar-se i sobretot decidir-se per denunciar el que van viure amb alguns professors del Col·legi de Teatre de Barcelona entre els anys 2005 i 2020. L’ARA fa dos anys que tenia coneixement d’algunes d’aquestes denúncies que finalment s’han traslladat aquest dimarts a la direcció del centre. Tot i que s’apunta a 8 docents, el focus principal de les 13 denunciants se situa sobre l'actor i director T.S., professor d'aquesta escola situada al Poble Espanyol de Barcelona. 

En la denúncia es detalla com aquest professor –que en el moment dels fets superava els 45 anys– va mantenir relacions amb diverses alumnes que llavors tenien entre 18 i 20 anys, les va assetjar i en va abusar. Un tema que se sabia dins del claustre. De fet, algunes de les noies que van patir situacions violentes amb ell expliquen com altres professors en feien comentaris. "M’han dit que aquest any l’escollida ets tu", va dir un docent a una de les denunciants. No va ser l’únic que li va fer aquest comentari, un altre professor també l'hi va fer saber. La noia explica com T.S. li trucava sovint per parlar, fins i tot de nit, o com la portava a casa en moto. En una festa li va fer un petó –ella admet que va permetre-ho–, però quan ell va insistir per apartar-se de la resta de la gent i anar a algun lloc privat i ella va rebutjar-ho, va començar a perseguir-la de manera insistent. "Em vaig arribar a amagar dins del lavabo perquè estava angoixada i no sabia on ficar-me", diu en l’escrit de denúncia. A partir d’aquell dia el professor va insistir encara més amb els missatges i les trucades, dient-li que volia iniciar una relació amb ella, malgrat expressar-li clarament que no podia deixar la seva dona. "He deixat el món del teatre per diversos motius, però aquest n’és un", afirma la noia.

T.S. escollia una "preferida" i intentava acostar-s’hi. Una altra noia descriu fets similars. “No em vaig adonar fins que va ser massa tard que aquesta alumna era jo”, recorda, i admet que durant molt temps va creure que el que havia passat era culpa seva. T.S. va acabar “abusant d’una alumna beguda, molt beguda”, explica la noia en el seu escrit. “Recordo que em va aixecar la samarreta i em va tocar els pits”, diu. Aquell va ser un moment de “claredat” que li va permetre adonar-se del que estava passant. Els companys la van ajudar: “Em van separar d’ell, em van amagar”. La noia va abandonar els estudis, entre altres motius, per les “pors i l’ansietat” que li provocava el que havia passat i el fet de trobar-se’l al centre.

Una tercera noia explica una situació gairebé idèntica a les anteriors. El professor verbalitzava davant d’altres alumnes que estava enamorat d’ella i li enviava missatges per quedar. "Em va intentar convèncer sobre la normalitat dels fets dient-me que ell cada dia s’enamorava d’una persona", diu l'exalumna en el text. En una festa, amb ella havent begut alcohol, i després d’una conversa sobre projectes professionals en què ell treballava, T.S. li va demanar un petó i li va demanar sexe. “Anem a follar. Podríem estar follant al lavabo”, li va dir insistentment. Ella va negar-s’hi. “Els fets són els mateixos tant si jo hagués acceptat les seves proposicions com si no les hagués acceptat. Ell va fer ús del seu poder”, reflexiona l’exalumna del Col·legi de Teatre, que posa de manifest que ella volia ser actriu i ell jugava “amb el fet de tenir el somni de moltes entre les mans”.

Bromes sexuals, carícies i massatges

Aquesta noia parla també de les actituds d’altres professors, que quan passaven pel seu costat li deien "Estàs molt bona” o que li donaven bufetades al cul quan estava despistada. No es tracta de situacions aïllades. Altres exalumnes relaten com algunes classes estaven sexualitzades, es feien "bromes sexuals constants" i els professors els demanaven que es despullessin i que fessin "improvisacions de caràcter sexual amb l'excusa de trencar tabús". En aquest context, alguns docents "s'aprofitaven que els límits eren confusos i duien a terme actituds i comentaris massa afectuosos, com ara carícies i massatges, dins i fora de l'aula", diu una testimoni, i una altra parla de "tocaments al cul" que estaven "normalitzats". Altres exemples citats a la denúncia són un exercici d'un professor: "Ens va posar totes les noies de la classe en fila, d'esquena, i ens va ordenar del cul petit al cul més gran", i un moment en què un docent "va simular una masturbació i va finalitzar escopint damunt els pits" d'una estudiant.

Els abusos de poder dels docents transcendien l'àmbit acadèmic, segons expliquen a la denúncia. De fet, l'ARA ha parlat amb altres exalumnes que no han participat en la instància però que en el seu dia van explicar com els professors flirtejaven amb elles i els feien propostes per anar-se'n al llit quan estaven de festa. Segons altres testimonis, alguns docents havien aprofitat la proximitat amb les alumnes per besar-les.

En diverses ocasions, les testimonis diuen que van fer arribar els fets a direcció i que no va actuar. "Vam anar diversos cops a direcció a exposar el problema i no vam ser ajudades", afirma una de les denunciants. La directora del Col·legi de Teatre, Gisela Krenn, va morir l'octubre passat i l'escola encara no té nova direcció. La secretària acadèmica del Col·legi, Gemma Figueras, confirma que han rebut la denúncia i que ara "l'escola la investigarà i la contrastarà". Per donar-hi resposta, s'ha convocat una reunió per a aquest divendres amb l'equip directiu en funcions. "Fa tres anys vam rebre una queixa d'una alumna respecte a un professor. Vam parlar amb ell, li vam demanar que canviés el comportament i vam fer seguiment del cas. Vam parlar amb l'alumna després. El resultat va ser satisfactori. No sabíem res de les queixes que ens han arribat ara", diu Figueras, que subratlla que "des de l'escola la prioritat és protegir els alumnes".

T.S., que ha tingut accés a la denúncia 24 hores després que es presentés, admet que en les festes de final de curs, just quan les alumnes passaven a ser exalumnes seves, va “flirtejar” amb algunes d’elles, fent-los algun petó, però mai amb la intenció de tenir-hi sexe. El professor considera que algunes coses del relat són certes i d'altres mentida, i nega que proposés sexe a una alumna i que li toqués els pits a una altra. També explica que els flirtejos i els petons no eren situacions recurrents, però admet que va passar dues vegades més, a banda dels casos denunciants al centre. "Vaig beure, vaig fer petons, sí, és cert, no ho nego, però va ser davant de tothom, no d'amagat, i mai mai mai amb la intenció d'anar-me'n amb ningú al llit", explica T.S. abans d’assegurar que no és un "assetjador sexual" i que mai va utilitzar el seu poder com a professor per aconseguir cap favor sexual. Diu, però, que sí que es va equivocar en aquestes festes a l’hora de relacionar-se amb les que havien sigut alumnes seves.

stats