Pressupostos
Cultura 09/03/2011

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts dóna suport al manifest en contra les retallades

L'òrgan assessor del Govern en el conjunt de la política cultural alerta que una disminució generalitzada de recursos públics destinats a la cultura abocaria a una pèrdua irreperable de talent

Sílvia Marimon
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, comença a tenir molts fronts oberts. L'assessor del Govern en el conjunt de la política cultural, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), ha publicat avui una declaració en la qual, "fent honor a les seves responsabilitats", vol advertir del fet que "una disminució generalitzada de recursos públics destinats a la cultura més enllà del 10% establert fins ara ens abocaria a una pèrdua irreparable del talent i de força creativa".

L'anunci fa setmanes de Mascarell d'una retallada d'entre el 15 i el 20% en els grans equipaments culturals ha neguitejat molt el sector cultural del país. El CoNCA és força clar a l'hora de fer costat a aquests equipaments: "Els equipaments del país de diferents dimensions en tot el territori estan contribuint amb el seu esforç a aquesta planificació, a l'estabilitat de la cultura i a la cohesió social. En cap cas poden ser menystinguts i infradotats, ja que a través seu es canalitzen bona part de les energies creatives del país en els seus circuits de creació, producció i difusió del talent".

El plenari d'aquest organisme ha decidit donar suport a la iniciativa sorgida de l'àmbit associatiu de la cultura a Catalunya per posar de manifest el proper 21 de març a Barcelona la "fragilitat financera de la cultura i la seva necessitat de recursos". No Retalleu la Cultura, una organització a la qual s'han sumat, entre molts d'altres, l'Associació d'Artistes Visuals, l'Associació d'Escriptors de Catalunya, l'Associació d'Escenògrafs de Catalunya, l'Associació del Circ de Catalunya i l'Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica, ha convocat per aquell dia una concentració davant el MACBA. La consigna és que "no es retalli el que ja està molt retallat".

El CoNCA en la seva declaració matisa que el conseller de Cultura "té tot el nostre suport per defensar davant el govern amb fermesa i determinació un pressupost digne i suficient perquè la cultura catalana mantingui una clara posició estratègica en la nostra societat".

Qui també està a punt de treure un manifest, aquest dijous, és el Cercle de Cultura. Amb el nom de "Manifest a favor d'una excepció cultural", aquesta entitat reclama que Catalunya s'equipari a altres països europeus pel que fa al pressupost dedicat a cultura i proposen fórmules de finançament perquè el sector cultural no hagi de dependre tant dels pressuposts públics.

stats