Cultura 20/09/2019

Polèmica a Sevilla per unes imatges de talles religioses

El ministeri de Cultura ha acabat retirant-les de la seva web a petició de diverses confraries

Ara
2 min
Crist de l'Expiració a la seva Basílica de Sevilla

MADRIDEl ministeri de Cultura ha retirat d'internet les imatges de restauracions de talles religioses de Sevilla que es troben a l'arxiu de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE). La petició de la prohibició la van fer set confraries de la ciutat andalusa, que consideren que les imatges són devocionals i veure-les durant el procés de restauració podria afectar la sensibilitat dels creients.

Dilluns l'IPCE va finalitzar un projecte de digitalització de més de 41.000 documents de projectes de conservació i restauració duts a terme des de mitjans del segle passat. Entre aquests documents, que inclouen plans d'edificis històrics i religiosos així com un arxiu de guerra molt extens, hi havia les imatges que han causat la polèmica. Aquestes contenen retrats del Crist de l'Expiració en posicions extravagants i les restauracions fetes entre el 1977 i el 1994 de les figures de la Setmana Santa sevillana, que de vegades estan desmembrades o no porten roba.

Set confraries, entre les quals s'inclouen La Macarena, La Quinta Angustia i El Gran Poder, van demanar dimecres al ministeri de Cultura que les retiressin de l'arxiu web perquè consideren que "hem de respectar la sensibilitat dels devots". Ahir dijous Cultura es va posicionar a favor dels grups religiosos i va decidir retirar-les per deferència a ells, que són els propietaris del béns. Tot i així, estaran pendents de la decisió de l'Advocacia de l'Estat, que es pronunciarà sobre el dret de difusió de les imatges.

L'objectiu perseguit per l'IPCE a l'hora de crear el fons era el de facilitar la feina als restauradors, que gràcies a la digitalització de les imatges del procés de restauració podien consultar les tècniques i processos utilitzat anteriorment. En un inici, l'arxiu estava obert al conjunt de la ciutadania perquè es va considerar que era d'interès general, però les confraries sevillanes no hi estan d'acord. Per a elles, l'arxiu conté expedients tècnics que no s'haurien de difondre de manera generalitzada.

stats