Cultura 25/04/2021

La cultura popular recorda Jordi Fàbregas a Sallent

L'Ajuntament ha posat el seu nom a la sala gran de l'espai cultural Fàbrica Vella

Ara
2 min
Les bruixes de Sallent durant l'homenatge a Jordi Fàbregas.

BarcelonaSallent (Bages) ha homenatjat aquest diumenge el músic Jordi Fàbregas, fill de la vila, mort al mes de gener. Una dotzena de colles d'entitats culturals han ofert a la Torre del Gas una mostra de balls i música tradicional vinculada d'una manera o altra amb Fàbregas, l'ànima del Festival Tradicionàrius. Hi han participat més d'un centenar de persones, entre músics, figurants i ballarins dels esbarts, grups de bastoners, geganters i nans, tal com informa l'ACN. Ha estat la part més festiva d'un homenatge que també ha servit per posar el nom de Jordi Fàbregas a la sala gran de l'espai cultural Fàbrica Vella. El consistori també ha descobert una placa per recordar el músic i artista.

Jordi Fàbregas va morir el mes de gener als 69 anys, i no ha estat fins ara que el context sanitari ha permès al seu poble natal fer l'homenatge que es mereixia l'artista, fundador també del Festival Tradicionàrius. L'acte, a més, ha estat la culminació de la Setmana Cultural del Sallent.

Durant l'acte, l'artista Quim Moya ha lliurat a la vídua i el fill de Jordi Fàbregas, Lola Capdevila i Pol Fàbregas, una obra inspirada en la seva figura. "El Jordi estimava la família, la cultura i el país i sobretot les tradicions", ha dit Capdevila, que ha tancat l'acte parafrasejant el músic: "Amunt i crits!" Capdevila ha reivindicat també la música tradicional i ha lamentat que sigui sovint un gènere menystingut: "En aquest país sempre ens menystenim. És una llàstima", assegura. Capdevila també l'ha definit com una persona "tossuda" que havia dedicat la vida a la música i a traslladar el seu compromís a altres generacions.

L'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, ha agraït a Fàbregas que hagi portat "el bon nom cultural de la vila arreu del país". Per a Ribalta, el llegat del músic és "indiscutible" i s'ha compromès a mantenir viu el seu record per la seva gran tasca de "generació de patrimoni cultural" arreu de Catalunya: "La vila no pot fer res més que sentir-se agraïda". La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, també ha posat en relleu la figura de Fàbregas com algú que "es feia estimar" més enllà de la música: "Els seus aprenentatges ens arriben no només per la seva música. La seva és la lluita d'una persona entregada a la cultura i al país. La seva trajectòria és també la del seu mestratge".

Referent de la música popular

Jordi Fàbregas va ser un dels artífex de la recuperació de la música popular catalana. Seves són les músiques dels balls de gegants de diferents colles i va participar en gravacions de diferents grups de música tradicional. Va ser fundador del Festival Tradicionàrius el 1988 i el director del projecte fins al 2020. El 1993 també va fundar el Centre Artesà Tradicionàrius, al barri de Gràcia de Barcelona. A més, va estar al darrere dels grups de música Coses, La Murga i El Pont d'Arcalís.

stats