Cultura 20/03/2015

Dachau va obrir les portes avui fa 82 anys

El primer camp de concentració nazi va començar a funcionar el març de 1933 i hi van morir més de 28.000 persones

2 min
La porta principal del camp de concentració de Dachau que han robat / REUTERS

El camp de concentració nazi de Dachau va ser creat el març de 1933 per a encarcerar a presos polítics com ara comunistes alemanys, socialdemòcrates, sindicalistes i altres oponents del règim Nazi, i va ser el primer camp de concentració establert pel govern de Hitler.

Situat als terrenys d'una fàbrica de munició abandonada a 16 kilòmetres de Munich, Dachau va arribar a acollir més de 188.000 presoners. A partir de la "nit dels vidres trencats" el 1938, el camp va començar a rebre una gran quantitat de presoners jueus (més de 10.000 el primer any). La SS va enderrocar l'antiga fàbrica i va construir un complex d'edificis dividit en dos àrees: els barracons i el crematori. No va ser fins al 1942 que es va remodelar aquesta última part per afegir-hi una cambra de gas.

Dachau va ser un centre d'entrenament pels vigilants dels camps de concentració nazi i el seu model d'organització i rutina es va exportar a tota la resta de camps de la SS. Entre les barraques del camp, n'hi havia una de reservada per experiments mèdics com ara la reacció dels cossos a grans alçades (utilitzant cambres de descompressió), malària i tuberculosis, hipotèrmia, així com per provar nous mètodes per fer potable l'aigua del mar i per parar hemorràgies. Centenars de presoners va morir o patir greus discapacitats com a resultat d'aquests experiments.

Amb l'avenç de les tropes aliades cap a Alemanya, l'abril del 1945, es van posar en marxa múltiples operacions de trasllat de presoners per evitar-ne l'alliberament. Molts presoners d'altres camps van ser enviats a Dachau per, més tard, es va forçar aquests presoners a formar part de la "Marxa de la Mort" fugint de l'exèrcit americà. El 29 d'abril del 45, les tropes americanes van alliberar Dachau. Es calcula que el nombre de morts a Dachau entre el 1940 i el 1945 va ser de 28.000 com a mínim, però encara es desconeix el nombre total de víctimes del camp. Molts dels supervivents moriren poc després de l'alliberament. D'altres en patirien tota la vida les conseqüències.

70 anys després de l'alliberació de Dachau -igual que la d'altres camps de concentració com Auschwitz o Mauthausen-, els supervivents participen en actes arreu del món per commemorar l'aniversari de la fi d'una època que va canviar la concepció de la humanitat.

stats