DANSA
Cultura 28/04/2011

El director general de Promoció Cultural diu que la dansa no té públic en la presentació d'un manifest del col·lectiu de ballarins

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC) ha presentat aquest migdia un manifest en el qual demana, entre d’altres coses, que els ajuntaments catalans incloguin la dansa en les programacions dels teatres municipals. Cosa que consideren clau per al desenvolupament del sector. El manifest, consensuat per tots els professionals, ha servit de prèvia al Dia Internacional de la Dansa, que se celebra demà divendres i que oferirà més de 160 activitats per tot el país.

Andreu Gomila
2 min
Tot el món de la dansa s'ha posat d'acord per presentar un manifest / JORDI PIZARRO

BarcelonaL'APDC ha treballat dos anys amb tot el sector per identificar els problemes de sector i proposar mesures concretes. El principal problema és la falta d'un circuit professional que permeti el desenvolupament dels projectes i el creixement de les companyies. I això té molt a veure amb què, fora de Barcelona, els teatres municipals rarament programen dansa.Tracy Sirés, gerent de l'Associació, ja ha avançat que té previst reunir-se amb tots els regidors de cultura municipals un cop passades les eleccions del 22 de maig. És conscient que els cal portar a terme "una acció pedagògica constant", ja que molts responsables municipals no saben de dansa.

"No es programa prou dansa, no arriba prou als municipis. El ciutadà té dret a veure dansa així com té dret a gaudir de qualsevol disciplina artística", ha insistit Sirés.

Fer que l'educació primària i secundària compti amb hores d'expressió corporal i dansa, així com aconseguir que els conservatoris municipals de música incorporin les arts del moviment, és un altre dels eixos del manifest Junts per la dansa.

El president de l'APDC, Xavier Martínez, ha remarcat que el món de la dansa català pateix constants fugues de talent a l'estranger perquè "aquí no troben el que necessiten per al desenvolupament de la seva carrera artística". També ha constatat que és una llàstima que molts equipaments municipals estiguin buits durant bona part de la setmana quan es podrien tenir en residència una companyia.

L'APDC també demana convenis a dos o tres anys que permetin que els projectes madurin i que puguin sortir a fora. "Molts cops no pots col·laborar en projectes europeus perquè no tens aquí el mig termini assegurat", diu Sirés.

En la presentació del manifest, també hi eren el president del Consell de les Arts (CoNCA), Francesc Guardans, i el director general de cooperació cultural de la Generalitat, Norbert Tomàs, que ha polemitzat amb l'APDC i ha protagonitzat algun moment força surrealista. En primer lloc, Tomàs ha manifestat el seu recolzament al Pla Integral de la Dansa aprovat l'any passat pel govern tripartit, però després s'ha queixat que al sector li faltava "un projecte de futur", saber "on es vol arribar". Quan se li ha preguntat quin era el projecte del govern, Tomàs no ha sabut respondre, tot i admetre que calia que departament de Cultura, Insitut Català de els Indústries Culturals i CoNCA es posessin d'acord.

Tomàs ha assegurat que el consum de la dansa "és un problema" i s'ha queixat que les propostes de dansa del programa Cultura en Gira –espectacles que el govern ofereix als ajuntaments– "són poc contractades". "Sustentar tota la professió en el diner públic no és el millor futur", els ha etzibat el director general als professionals de la dansa, que, atònits, escoltaven les paraules de Tomàs. Després ha assumit que no estaven fent gairebé res per facilitar la difusió de la dansa i que calia "reequilibrar el territori".

Guardans, molt més cordial, en canvi, ha deixat clar que "la dansa en aquest país és molt important" i que estaven estudiant estendre a altres disciplines i altres poblacions el programa Artistes en Residència, que es desenvolupa només a Barcelona i relaciona artistes plàstics amb centres educatius.

Avui, des d'Altafulla a Vilassar de Mar, Catalunya ballarà. Hi ha més de 160 actes organitzats per tot el territori per celebrar el Dia Internacional de la Dansa.

stats