Estrena teatral
Cultura Dansa 26/04/2023

La coreògrafa de les faveles porta la 'Fúria' al Mercat de les Flors

Lia Rodrigues estrena a Barcelona una peça sobre relacions de poder, i 'Encantado', sobre l'impacte de la pandèmia

2 min
Una escena de l'espectacle 'Encantado'

BarcelonaAbans de parlar dels seus espectacles, la coreògrafa brasilera Lia Rodrigues (São Paulo, 1956) es defineix com "una dona blanca, cisgènere i de classe mitjana". L'artista ho deixa clar perquè "això ha marcat radicalment les diferències" i ha permès que ella es pogués dedicar a l'art al seu país. "No separo l'artista de la ciutadana. Intento actuar sempre utilitzant aquest lloc de privilegi", subratlla. Amb 40 anys de trajectòria, Rodrigues és un dels noms de la dansa contemporània més rellevants del Brasil. Les seves obres estan estretament arrelades al territori – especialment amb la favela Maré de Rio de Janeiro– i busquen la transformació social. Després de posposar la visita diverses vegades per culpa de la pandèmia, ara Rodrigues arriba al Mercat de les Flors amb dos espectacles: Fúria, que es veurà des d'aquest dijous i fins dissabte, i Encantado, que es representarà del 4 al 6 de maig.

"Soc artista des d'abans d'entrar en contacte amb les faveles, però les faveles han canviat molt la meva trajectòria", explica Rodrigues. Des de fa vint anys treballa amb l'ONG Redes de Desenvolvimento da Maré, juntament amb la qual ha creat un centre d'art i una escola per a les famílies més desafavorides. A través del contacte amb elles, la coreògrafa dona forma als seus treballs. Fúria va sorgir el 2018, "en un moment terrible per al Brasil, quan l'extrema dreta va pujar al poder", diu Rodrigues. La presidència de Jair Bolsonaro "no va ser l’arribada d’un boig al poder, sinó d’una persona amb un projecte per destruir el país i per fer mal", afegeix.

Fugir del pamflet

Rodrigues volia explorar "les relacions de poder i les forces entre dominador i dominat" a partir de "quadres vivents" i amb material "fet de residus com peces de plàstic, de fusta i roba sense importància". El resultat, diu, és "un gran collage d’imatges d’alegria, de tristesa i d’angoixa" en què els intèrprets "es mouen com si estiguessin en processó". L' artista ha volgut fugir "del pamflet" i tampoc vol que Fúria sigui vista com una resposta a l'extrema dreta. "És una peça onírica sobre les relacions de poder", destaca.

Aquesta atmosfera de somni també impregna Encantado, que reflecteix les diferents etapes de la pandèmia del coronavirus. A la primera part, onze ballarins es mouen amb mascaretes i distància. A la segona, es reuneixen en duos i trios i, a la tercera, ballen tots junts. "La peça respon a l'experiència viscuda a la favela de Marais, on el centre d'art es va convertir en un magatzem d'aliments, de productes i de tests gratuïts per distribuir entre les famílies. Vam aconseguir arribar a 15.000 llars que estan per sota del llindar de la pobresa", diu Rodrigues, que planteja aquest espectacle com "una celebració després de tot el que hem viscut".

L'artista reivindica que "les faveles són molt més que la imatge de violència" i diu que només entén l'art com "una eina per donar veu i visibilitat a la gent que no en té". Fa més de quatre dècades que ella ho fa, incansablement i sense perdre l'esperança. "No soc gaire conscient del meu passat, estic massa ocupada amb el que vindrà –assenyala–. Faré 67 anys d'aquí a quatre dies. No em queda gaire temps en actiu, m'he de concentrar a seguir treballant".

Una gran festa de la dansa a Montjuïc

El pas de Lia Rodrigues pel Mercat de les Flors coincidirà amb el Dia Internacional de la Dansa, el dissabte 29 d'abril. Per commemorar-lo, l'Institut del Teatre ha organitzat diverses activitats aquest divendres i dissabte. La més destacada és una gran festa muntada conjuntament amb l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), l’IEA Oriol Martorell i l’escola de dansa Carles Ibáñez. Les coreògrafes Fàtima Campos, Virgínia Gimeno i Raquel Gualtero oferiran una mostra dels treballs que han dut a terme els darrers mesos amb col·lectius i entitats vinculats a Ciutat Vella, i l'alumnat de l'Institut del Teatre participarà, després, en una quinzena d'actuacions a la plaça. La festa s'acabarà amb la lectura del manifest del Dia Internacional de la Dansa.

stats