Dansa
Cultura Dansa 13/08/2023

L’Ésdansa aposta pels ballarins joves del país

El festival de dansa d’arrel tradicional de les Preses farà una auditoria ambiental per reduir la petjada ecològica

2 min
Pere Seda, un dels ballarins que actuarà a l'Ésdansa aquest estiu.

BarcelonaL’Ésdansa, el festival de dansa d’arrel tradicional de les Preses, a la Garrotxa, continua buscant maneres de renovar-se sense deixar de ser sostenible. El Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses, l’entitat sense ànim de lucre que organitza el festival, farà una auditoria per aconseguir ser més respectuosos amb el medi ambient. “Creiem que ja fem les coses bé, però no ens hem parat mai a analitzar-ho”, va dir el president de l’entitat, Roger Casalprim, a la presentació de la 41a edició del festival, que se celebrarà del 21 al 27 d’agost.

La programació d’enguany dona un protagonisme especial als ballarins i dansaires joves de Catalunya. “Ens interessa conèixer què vol dir ser jove, creador i partir de l’arrel”, va explicar Núria Feixas, la directora del festival. A part de propostes com L’Hereu Riera, de Pere Seda; Lo faunal, de Pol Jiménez; Flor de maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández, i Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la Minimíssima, també hi haurà taules rodones amb joves que parteixen de l’arrel catalana, la dansa espanyola i el flamenc.

Al festival també es podran veure propostes d’esbarts que han participat en el pla d’impuls de la dansa d’arrel, una iniciativa de la direcció general de Cultura Popular i la Fira Mediterrània, com ara Raepte, de l’Esbart Manresà; Testimoni, de l’Esbart Santa Tecla; Solc, de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, i Era, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas, que ha guanyat el Premi Delfí Colomé. A més, el grup Marboleny Beta de les Preses estrenarà Voluxa, un espectacle sobre les bruixes. “Ens fa molt contents veure que els festivals són plataformes de difusió, de producció, d’intercanvi i d’enfortiment de la vida cultural del país”, va dir Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya. 

Una mostra "de renom internacional"

Una altra línia del festival, que segons Feixas “ja és un clàssic”, serà l’actuació de companyies internacionals, que en aquesta edició seran la Viorica de Moldàvia, la Minchanzama del Perú, la Crane d’Uganda i la Compañía de Tango Julio Sosa de l’Uruguai. A part de les nits participatives en què el públic podrà ballar les danses típiques d’aquests països, la companyia peruana farà un monogràfic per donar a conèixer la marinera, la dansa nacional del Perú. “Quan hi anava de petita, l’Ésdansa era una mostra de danses, i amb els anys s’ha convertit en un festival de renom internacional”, diu Estel Muntada, regidora de l’Ajuntament de les Preses, que afegeix: "Que un festival organitzat per una entitat sense ànim de lucre hagi aguantat més de quaranta anys diu molt de la gent que hi treballa". A les nits de divendres i dissabte es faran concerts a la fresca i durant la setmana hi haurà formacions de dansa, presentacions de llibres i experiències sensorials per descobrir l’entorn garrotxí.

stats