FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA FANTÀSTIC DE CATALUNYA
Cultura 13/10/2015

Darth Vader es treu la màscara a Sitges

El documental ‘I am your father’ reivindica l’actor que George Lucas va exiliar del seu imperi

Xavi Serra
3 min
David Prowse, ahir a Sitges, posant al costat de Darth Vader, el personatge que va interpretar a la saga Star Wars.

SitgesEntre el 1976 i el 1983 David Prowse va interpretar el dolent més famós de la història del cinema, però la majoria dels seus fans no saben quina cara fa. L’actor que es va enfundar la màscara de Darth Vader a la trilogia original de Star Wars va presentar ahir a Sitges I am your father, un documental dels mallorquins Toni Bestard i Marcos Cabotà que reivindica la seva figura, eclipsada pel doblatge de James Earl Jones i per haver estat substituït per un altre actor en l’escena de la seva mort, l’única de la saga en què es treia la màscara.

Prowse ja va passar per Sitges el 2004, però va ser una visita més discreta que la d’ahir, quan la seva arribada a l’Hotel Melià va congregar una petita multitud i una escorta de soldats imperials. “Per alguna raó la figura de Darth Vader s’ha anat fent més i més gran i ara està considerat el malvat definitiu. I és meravellós que una cosa que vaig fer el 1976 hagi fascinat tanta gent”, explicava a l’ARA l’actor, que als 81 anys s’ajuda d’unes crosses per caminar i parla amb exquisida elegància britànica. “Prowse és un home encantador i entranyable, l’avi que tots voldríem tenir, amb l’afegit que també és el malvat més gran de la galàxia”, bromejava Cabotà. Ell i Bestard reconstrueixen al documental la història de Prowse, els seus inicis com a culturista i els primers treballs al cinema -excepte un petit paper a La taronja mecànica, la majoria fent de monstre-, fins que arriba el seu rol definitiu com a Vader. Curiosament, al Regne Unit és més conegut per un seguit d’anuncis de seguretat viària molt populars als 70, pels quals la reina el va condecorar fa anys.

Però l’èxit de Prowse es va veure entelat per la seva tensa relació amb George Lucas, el creador de Star Wars, que a més de robar-li el seu moment de glòria va apartar-lo de les convencions oficials i de qualsevol acte relacionat amb Star Wars, un veto que continua vigent avui dia. El motiu? La tendència de Prowse a xerrar més del compte amb la premsa i revelar secrets de la trama. “Algú m’hauria d’haver ficat una sabata a la boca -bromeja l’actor-. Vaig dir coses que no hauria d’haver dit i Lucas no s’ho va prendre bé, però què hi farem!”

I am your father, tanmateix, intenta rehabilitar el bon nom de Prowse i demostra que no va ser ell qui va filtrar a un rotatiu britànic que Vader moria a El retorn del Jedi. I encara més, Bestard i Cabotà localitzen una entrevista del 1977 en què l’actor especulava sobre una possible seqüela de Star Wars i apuntava que seria interessant que Darth Vader fos el pare de Luke. Segons aquesta revelació, Prowse hauria sigut el primer a formular el gir més sorprenent de la saga, abans i tot que Lucas i Lawrence Kasdan escrivissin el guió. “Seria bonic que fos així, però la veritat és que no recordo aquella entrevista -confessava ell-. De fet, vaig descobrir que Vader era el pare de Luke com tothom, veient la pel·lícula al cinema”.

A més de repassar la seva vida i carrera, els directors de I am your father van voler fer-li un regal a l’actor: tornar a filmar l’escena d’ El retorn del Jedi en què Vader revela la seva cara, però aquest cop amb Prowse sota la màscara. El documental mostra tots els preparatius del rodatge en un estudi però no l’escena en qüestió, perquè Lucasfilm va denegar el permís. Així doncs, l’escena està rodada i s’ha vist en alguna projecció privada, però no en el documental. “Per a mi va ser bonic -deia Prowse-. Que algú em proposi això després de tants anys... Només el fet de fer un documental sobre mi em sembla increïble, tot i que arribi una mica tard”.

Malgrat la seva edat, Prowse dedica encara molts caps de setmana a viatjar a convencions de fans de Star Wars. Compta els dies que falten perquè s’estreni el nou film de la saga i creu que seria genial que el documental li tornés a obrir les portes de Lucasfilm i tornar a sentir-se part de la família galàctica. Toni Bestard té clar quin seria el final feliç de la història: “El 2016 la convenció anual de Star Wars se celebra a Londres. Seria bonic que es convidés Prowse per presentar el documental”. L’única que no està il·lusionada amb la idea és la dona de Prowse, que considera Star Wars “una intromissió” en el seu matrimoni.

stats