Cultura 08/03/2016

Arxivada la denúncia de la Fiscalia contra Ildefonso Falcones per frau fiscal

L'Agència Tributària reclamava a l'escriptor de 'L'església del mar' més d'1,4 milions euros però la jutge considera que no és propietari dels drets d'autor

Ara
2 min
Ildefonso Falcones nega el frau a Hisenda: “Tot està pagat”

BarcelonaLa jutge d'instrucció número 25 de Barcelona ha dictat l'arxivament de la causa contra Ildefonso Falcones i la seva dona per frau fiscal, perquè considera que no és propietari dels seus drets d'autor. La Fiscalia l'acusava d'amagar guanys de drets d'autor per valor d'1,4 milions d'euros els exercicis 2009, 2010 i 2011. L'Agència Tributària afirmava que durant els exercicis 2005 i 2006 va fer una simulació cedint els drets d'autor a societats pantalla –una irlandesa i una xipriota– controlades per ell, la seva dona, Carmen Rosich, i el germà, a les quals hauria enviat els guanys dels seus llibres, tant 'L'església del mar', com 'La mà de Fátima' i 'La reina descalça', per les edicions espanyoles i estrangeres.

El novembre passat Falcones va declarar que es tractava tot plegat d'un error d'Hisenda. L'escriptor, defensat per l'advocat Emilio J. Zegrí, ha acreditat que va vendre els drets de 'L'esglèsia del mar' a un despatx que porta el nom de Bufete Falcones SL el 2004, dos anys abans de l'èxit e la novel·la. La jutge diu que aleshores l'expectativa respecte l'obra era "desconeguda i incerta" i que va ser aquesta empresa la que ja va signar el contracte de 5.000 euros amb el segell Random House, i 5.000 més en cas que es publiqués la novel·la. També argumenta, com deia la defensa de l'advocat, que durant 10 anys l'Agència Tributària va permetre que Falcones pagués els drets d'autor a través del Bufete Falcones SL, a qui havia reconegut com a dipositari dels drets després de pledejar-hi. Per tant, el Tribunal Econòmic Administratiu va dictaminar que Falcones no era dipositari dels drets d'autor, sinó que ho era el seu bufet. En una interlocutòriaa la qual ha tingut accés l'ARA, la jutge considera doncs que no li tocava a ell pagar l'IRPF dels exercicis que li reclama Hisenda i arxiva provisionalment la causa, que es pot recórrer.

stats