Música
Cultura 11/03/2013

El dissident xinès Ai Weiwei traurà al mercat un disc de cançons 'heavy metal'

Després de ballar en un vídeo el 'Gangam Style' i ser homenatjat per Elton John, l'artista prepara un disc per sorprendre el cantant britànic. La idea va sorgir quan va ser detingut durant tres mesos per les autoritats xineses l'any 2011

Efe
2 min
Ai Weiwei / EFE

LondresAi Weiwei (Pequín, 1957) traurà al mercat un disc de cançons 'heavy metal', amb el qual espera "sorprendre" el seu amic Elton John, assegura aquest dimarts al diari britànic 'The Guardian'. Serà la seva primera incursió en la composició musical després de ballar en un vídeo el 'Gangnam Style', com a denúncia de la situació dels drets humans a la Xina, i ser homenatjat en un concert a Pequín pel cantant britànic Elton John.

Ai Weiwei va explicar al rotatiu anglès que la "passió" del cantant britànic ha estat la seva inspiració a l'hora de treure aquest disc. "L'hi enviaré i li demanaré la seva opinió. No li he demanat consell, així que el sorprendré", ha apuntat. El novembre passat, el cantant "supervendes" britànic va dedicar a "l'esperit i talent d'Ai Weiwei" un concert a Pequín, un gest "d'especial transcendència" que l'artista xinès va agrair.

La música del disc és obra del seu amic, el rocker Zuoxiao Zuzzou, mentre que les lletres de les nou cançons han sigut compostes per Ai. "Algunes cançons són de 'heavy metal', altres més aviat 'punk' i altres són més aviat pop", ha afirmat Ai Weiwei, que planeja fer un altre disc en el futur amb temes "més lents" i ja sense rastre de 'heavy metal'.

La idea del dissident

L'inquiet artista xinès va idear aquest treball durant la seva detenció i aïllament de tres mesos el 2011 per una suposada evasió fiscal, cosa que els seus partidaris van rebutjar, i van apuntar que ocultava una represàlia per les seves obertes crítiques amb el règim comunista xinès.

"Mai havia escoltat música, però durant la meva detenció els guàrdies estaven tan avorrits que em deien: 'No pots cantar alguna cosa?'. Em sentia trist, perquè només podia cantar temes revolucionaris que vaig haver d'aprendre quan era petit", va indicar Ai. "Quan vaig sortir vaig decidir fer un disc", explica l'artista, "conec molts artistes i músics, i m'han ajudat molt", ha afegit.

Ai Weiwei va col·laborar en el disseny de l'Estadi Olímpic de Pequín 2008 i és autor, entre altres obres, d'una instal·lació amb milions de pipes de gira-sol de porcellana creada per la Tate Modern de Londres. Influenciat per l'art conceptual i el pop i amb una massiva presència a internet, l'artista no pot abandonar el seu país perquè les autoritats xineses li han retirat el passaport.

stats