Pensament
Cultura 29/04/2021

Feminismes, antiracisme i agroecologia: repensar el present des del Museu de la Vida Rural

Desirée Bela-Lobedde, Marina Garcés i Xavier Aldekoa passaran pel cicle Visions 5.1

Ara
2 min
Presentació del programa del Visions 5.1

BarcelonaEl cicle de debat sobre el present Visions 5.1 tornarà del 6 de maig a l'11 de juny al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (i en directe al canal de YouTube del museu). Sota el lema Resiliències i resilients, el cicle posa especial èmfasi en problemàtiques del món actual, en les crisis a les quals s’enfronta l’ésser humà, des de la climàtica fins a la social, el feminisme i la lluita contra el racisme. Hi portarà més d’una vintena de pensadors, assagistes, advocats i artistes per proporcionar una mirada crítica i aportar noves idees, des de Marina Garcés a Estel Solé, de Carla Vall a Santiago Alba Rico.

Globalització, moviments ciutadans i cultura

El cicle reafirma una vegada més el seu compromís amb la lluita climàtica, protagonista de l’edició del 2020, i el biaix social en la sessió que inaugura aquest Visions 5.1. Apunts bàsics globals es veurà exclusivament a YouTube i anirà de la mà de  Santiago Alba Rico i Núria Araüana, que conversaran sobre les diverses crisis actuals i les respostes, tant col·lectives com individuals, que es poden donar.

Una entre tantes d’altres posa el punt final al Visions 5.1 l’11 de juny. Veus contra el racisme tan conegudes com la de Desirée Bela-Lobedde, activista i escriptora de Minorías. Historia de desigualdades y valentía, Salima Jirari o Nogay Ndiaye. La conferència culminarà amb l’actuació de Monique Makon & The Soul Titoo’s, un quintet que versiona clàssics de la música negra i el soul.

El cicle d’activitats també dona especial rellevància als moviments socials. Marina Garcés i Carla Vall parlaran del paper que pot tenir la ciutadania a l’hora de donar veu a les inquietuds col·lectives a través de moviments organitzats.

La globalització serà un dels altres temes que tractaran Blanca Garcés, Xavier Aldeakoa o Arantxa Tirado, que explicaran les seves experiències en diversos països per radiografiar les realitats que es viuen en diferents territoris, tot i viure en un món cada vegada més globalitzat.

Alicia Puleo, Dina Garxón, Àgueda Vitòria i Ana Carrero exploraran l’agroecologia com a model de producció i econòmic i el canvi de paradigma que pot suposar a nivell de consum i social.

Maria Climent, Àngels Margarit, Joana Serrat, Rita Roig, Estel Solé i Anna Giribet analitzaran la situació del món de la cultura, un dels sectors més afectats per la pandèmia.

stats