POLÍTICA CULTURAL
Cultura 23/11/2011

Mascarell carrega contra el CoNCA al Parlament

L'acusa de tenir massa despeses de manteniment d'estructura i assegura que el nou disseny serà més àgil i eficaç. El conseller vol estalviar entre 3 i 4 milions d'euros

Acn
2 min
Mascarell a la comissió de Cultura

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha comparegut al Parlament per explicar el nou model del sector cultural públic, després de la dimissió de deu dels onze membres del plenari del CoNCA i la del jurat dels Premis Nacionals de Cultura. "No pot ser que les eines que aparentment han de donar fluïdesa al sector siguin les més complicades", ha afirmat el conseller en referència al CoNCA.

Amb el seu nou disseny del sector cultural públic, Mascarell vol estalviar entre 3 i 4 milions d'euros. El CoNCA passarà a ser només l'organisme d'impuls i representació dels diferents àmbits del sector cultural; es crearà l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, coneguda com la 'finestreta única', que aglutini totes les subvencions del sector i que entrarà en funcionament a partir del gener. Mascarell també ha demanat celeritat per arribar a un acord amb els grups per crear l'Agència Catalana de Patrimoni.

Així, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), que fins ara atorgava una part de les subvencions, tindrà la mateixa funció que altres organismes com la Junta de museus, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), el Consell Assessor de l'ICIC, que són de representació. Els organismes d'execució passen a ser les direccions generals del departament de Cultura, el nou Institut Català de la Creació i de les Empreses Culturals (ICCEC), l'Institut Ramon Llull (IRL) i l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, creada amb la Llei d'acompanyament i coneguda com a 'finestreta única de subvencions', que estarà operativa a partir del gener.

Segons el conseller, aquesta oficina neix de la necessitat de tenir un sistema "més àgil i eficaç", ja que, a tall d'exemple ha explicat que actualment es donaven subvencions de 1.000 euros amb un cost de 600.

CiU i PPC d'acord amb la reforma, PSC, ERC i ICV-EUiA lamenten la pèrdua de l'essència del CoNCA

El grup parlamentari de CiU i el del PPC han mostrat el seu acord amb la reforma del departament de Cultura. De fet, el conseller ha assegurat que agraeix al PPC el fet que s'hagin posat "d'acord" i ha assegurat a la diputada Alicia Alegret que intentarà que aquest sigui un "model refet i el més professionalitzat possible". En canvi, el conseller ha respost les crítiques dels altres partits, que han lamentat la pèrdua de l'essència del CoNCA aplegada en la llei per la qual es va crear, dient que "al CoNCA que es va desplegar a l'etapa de l'anterior govern i que ara reivindiquen com si no es pogués modificar, només li van adjudicar un 2,8% del pressupost de Cultura".

Davant la interpel·lació de la diputada d'ICV-EUiA Dolors Camats que ha advertit al conseller que la decisió de remodelar l'estructura "no és neutral", el conseller li ha reiterat que "és una opció perquè els governs estan per governar". Segons el conseller, el sector cultural "no vol repartidors de diners, sinó que vol polítiques el més serioses possibles".

stats