Fotografia

El llegat d'Humberto Rivas ja és de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

L'Ajuntament adquireix per 200.000 euros el fons d'un dels grans de la fotografia barcelonina

2 min
Oleguer Benaiges, director de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, i Salvador del Carril, amb una mostra del fons d'Humberto Rivas

BarcelonaTal com va avançar l'ARA fa uns mesos, el fons del fotògraf argentí Humbero Rivas (Buenos Aires, 1937 - Barcelona, 2009) ha estat comprat per l'Ajuntament de Barcelona. Calia concretar diversos tràmits burocràtics abans de fer-ne efectiva l'adquisició, que ha costat 200.000 euros, segons ha explicat aquest dimarts Oleguer Benaiges, director de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, la institució que des del 2017 ja conservava bona part del llegat en règim de comodat. Ara s'està treballant en la conservació i posterior digitalització del material d'un dels grans de la fotografia barcelonina, figura fonamental del documentalisme des que va arribar a Catalunya, el 1976.

"Durant la Transició va fer retrats de catalans il·lustres", recorda Salvador del Carril, fill de Rivas. Va retratar Joan Miró, Josep Tarradellas, Frederica Montseny, Charlie Rivel, J.V. Foix, Salvador Espriu, Joan Brossa i Antoni Tàpies, entre d'altres. Va ser "pintor abans que fotògraf", diu Del Carril, i això es nota en la composició de moltes fotografies. "Pensava les fotos com un artista", afegeix. Humberto Rivas també va destacar amb sèries com Empremtes, que documenta les marques que la Guerra Civil va deixar en rostres, murs, cases i paisatges de llocs com Corbera d'Ebre, Figueres, Lleida i Belchite, i que es va poder veure en una exposició al mateix Arxiu Fotogràfic de Barcelona el 2016. A més a més, va fer una ingent feina com a pedagog fotogràfic, una tasca que va dur a terme en espais com l'actual Centre Cívic Can Basté, al barri del Turó de la Peira, darrere del qual hi ha una plaça que porta el seu nom.

El fons adquirit inclou 23.193 negatius, plaques, diapositives i contactes; sis maquetes de fotomuntatges; 200 tiratges originals, i documentació diversa, entre la qual hi ha la correspondència amb el dissenyador América Sánchez, que va ser qui el va engrescar a instal·lar-se a Barcelona. La resta de l'arxiu d'Humberto Rivas és en un magatzem de Badalona. "El teníem al Poblenou, però el lloguer es va posar tan car que ara el tenim a Badalona", explica Del Carril, que confia que aviat se'n pugui fer una exposició antològica.

'Luci', d'Humberto Rivas.
stats