Cultura 30/08/2015

L'escriptor de novel·les d'espionatge Frederick Forsyth confessa que va ser espia de l'MI6

Autor de thrillers com 'Chacal', explica a la seva autobiografia que va col·laborar amb els serveis secrets britànics durant 20 anys

Efe
2 min
Portada de l'autobiografia de Forsyth

LondresL'escriptor Frederick Forsyth, famós per les seves novel·les de suspens, va treballar com a agent dels serveis secrets britànics MI6 durant més de vint anys, segons ha revelat en un article publicat al 'Sunday Times' previ a la publicació de la seva autobiografia, 'The Outsider: My Life'. La relació de l'escriptor amb el MI6 va ser tan estreta que aquest servei havia arribat a llegir els seus manuscrits abans de ser publicats per evitar que no revelés aspectes comprometedors de la feina dels agents, explica Forsyth, de qui s'ha alabat sempre la versemblança dels seus thrillers supervendes.

Forsyth diu que ha decidit fer aquestes revelacions perquè ha passat molt de temps i perquè ja no existeix l'Alemanya de l'est ni els serveis secrets KGB de l'exUnió Soviètica. L'autor va començar a facilitar informació a l'MI6 durant la guerra de Biafra (1967-1970), on treballava llavors com a periodista de la BBC. Algú li va preguntar si hi estaven morint nens i no li va semblar "perjudicial" confirmar que "hi morien com mosques", ha dit a la cadena. Assegura que mai va cobrar per la informació. Tot i que va assolir l'èxit amb 'Chacal', va seguir cobrint temes arreu del món, i després això inspirava llibres. Ha venut 70 milions d'exemplars arreu del món i alguns han acabat sent pel·lícules.

L'autor de llibres com 'Chacal' (1971), 'El negociador' (1989) o 'El venjador' (2003) també va ajudar l'MI6 a l'Alemanya de l'est el 1973 durant la Guerra Freda. Segons ha relatat, hi havia un coronel rus que treballava per als serveis britànics a l'antiga Alemanya de l'est i tenia un paquet que s'havia de treure del país. Segons sembla, la missió va estar a punt de fracassar perquè la llavors policia alemanya li va fer aturar el cotxe amb què viatjava, amb els documents que havia aconseguit, a la frontera de Baviera, diu l'escriptor, de 77 anys.

stats