Art
Cultura 31/03/2011

Els néts de Joaquim Gomis cedeixen el fons del fotògraf a la Fundació Miró

Les 70.000 imatges i documents com cartes, llibres i catàlges s'exposaran a la Fundació. La família ha acordat la cessió per un període de quinze anys

Efe
2 min
Rivière, de Joaquim Gomis

BarcelonaLa Fundació Miró difondrà el fons del fotògraf Joaquim Gomis, format per 70.000 imatges i documents com cartes, llibres i catàlegs, segons l'acord signat avui entre els néts del fotògraf, propietaris de l'arxiu, la conselleria de Cultura i la Fundació Miró. La institució també serà l'encarregada de potenciar l'estudi del fons Gomis.

Segons l'acord, el fons es dipositarà durant quinze anys renovables a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que serà l'encarregat de restaurar, classificar, informatitzar i digalitzar els documents. La família del fotògraf també cedirà gratuïtament els drets d'explotació de les imatges, per la qual la Fundació pot presentar de manera permanent les seves obres i produir exposicions itinerants. La resta de documentació no fotogràfica, una vegada s'hagi classificat, també s'exposarà.

Odette Viñas Gomis, una de les nétes de Gomis, ha assenyalat que l'acord s'ajusta al que hauria volgut el seu avi i creu que servirà per difondre la seva obra de forma més massiva. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que "tots som una mica més rics" i que és una manera de donar valor "a una cosa que uns quants catalans van fer per la cultura en condicions molt diferents probablement de les nostres". Ha afegit que un país que té "cura, reconeixement i afecte als seus avantpassats és un país que mira al futur".

Joaquim Gomis (1902-1991) i Joan Miró van ser amics durant cinquanta anys, fet que explica que el fotògraf prengués moltes imatges de l'obra de l'artista. Gomis va ser un dels primers en introduir el llenguatge modern i els picats i les fragmentacions van ser presents a la seva obra; amb Joan Prats van crear els 'fotoscops', una recopil·lació de fotografies d'un mateix tema presentades de forma seqüencial. El fotògraf va potenciar el sorgiment d'Amics de l'Art Nou (ADLNA) i va patricipar en la creació de la Fundació Miró, de la qual va ser el primer president.

stats