Cultura 26/03/2021

El futur dels festivals passa pel Palau Sant Jordi

Love of Lesbian actuen en el concert pilot per a 5.000 persones sense distància profilàctica

4 min
Santi Balmes i Julián Saldarriaga durant un concert de Love Of Lesbian el 2019.

Barcelona“Espero que una dels conclusions del concert d’aquest dissabte al Palau Sant Jordi sigui que és possible generar bombolles sanitàries que permetin eliminar la distància de seguretat en grans esdeveniments”, diu el director del Festival Cruïlla, Jordi Herreruela. En síntesi, aquest és el propòsit que ha dut el sector de la música en directe a impulsar el projecte Festivals per la Cultura Segura, que s’estrena amb un concert pilot de Love of Lesbian per a 5.000 persones amb mascareta, amb test d’antígens fet i sense distància profilàctica. Fet conjuntament amb la Fundació de la Lluita Contra la Sida de l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’equip científic que va dur a terme l’assaig clínic a la Sala Apolo al desembre, el concert d’aquest dissabte també compta amb la implicació de les conselleries de Salut, Interior i Cultura. De fet, sense l'autorització decidida del Govern seria impossible, perquè incompleix la normativa pandèmica sobre aforaments.

“Salut, Interior i Cultura se l’han fet seu, i això és un pas endavant”, diu Herreruela, que recorda que en l’assaig clínic fet a l'Apolo al desembre no existia aquesta implicació tan decidida. Aquest aixopluc de les administracions va ajudar Love of Lesbian a l’hora d’acceptar ser el grup que sortirà avui a l’escenari del Sant Jordi a les 19 h. “És que si no hi anàvem tots alhora dubto que ho haguéssim acceptat, perquè llavors et pots trobar orfe, i nosaltres com a banda som la proa en què van a espetegar totes les onades. També érem conscients que és una experiència, un esdeveniment històric, i ens atreia molt formar part d’aquesta història”, explica el cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes.

El grup va rumiar durant més d’un mes la seva participació al concert, sobretot perquè volia “seguretat científica”. “No volíem fer qualsevol cosa que no estigués supervisada mil·limètricament, perquè ens hi anava el coll. Vulguis o no, molta gent n’estarà pendent. El país és com és i una mala notícia circula cinc vegades més que una de bona”, diu Balmes, que assegura que tot està “perfectament dissenyat”. “El Palau Sant Jordi probablement serà un dels llocs més segurs d’aquest dissabte a la tarda: tothom entrarà amb el resultat negatiu del test i ningú es traurà la mascareta. Jo particularment ja m’encarregaré de recordar-ho a la gent, perquè una foto malparida pot fer molt de mal –afegeix–. És una espècie d’exercici de contenció en un lloc on precisament el que vas és a desbravar-te. És una mica oxímoron, tot plegat, però penso que el nostre públic és una gent molt responsable, molt civilitzada, i que si venen saben perfectament què s’ha de fer, no en tinc cap dubte”.

La capacitat de fer testos d'antígens

També s’hi juguen molt festivals com el Cruïlla, el Vida i el Canet Rock. Tots tres mantenen les dates de celebració al juliol. A diferència del Sónar i el Primavera Sound, que han cancel·lat les edicions del 2021, aquests tres tenen un públic majoritàriament local i amb un alt nombre d’artistes d’àmbit estatal. “Això facilita les coses. En canvi, per la incertesa amb la mobilitat és més complicat si has de comptar amb artistes i espectadors internacionals”, diu Herreruela, que ara com ara espera que si el concert del Sant Jordi surt bé el Cruïlla es podria fer amb “25.000 espectadors”. “L’únic factor que limita la quantitat de gent és la capacitat de testejar tothom –explica Herreruela–. Però de cara a l’estiu potser no cal testejar tothom, perquè hi haurà una part de la gent que ja estarà vacunada i una altra que haurà passat el virus. Tanmateix, també s’haurà de veure quant dura la immunitat que proporciona la vacunació o haver passat el virus, i si els testos cal fer-los cada dia o poden tenir una validesa de 48 hores. Aquestes són les incerteses dels pròxims mesos”.

Ara com ara, el protocol és el que s'assajarà al Palau Sant Jordi, el qual també han de seguir estrictament els músics i tot el personal que hi participa. "Al principi fins i tot ens vam plantejar anar tots a un hotel i estar concentrats en una bombolla que no inclogués ni tan sols les nostres famílies –recorda Santi Balmes–. El que hem fet ha sigut aïllar-nos, per desgràcia, sobretot dels nostres fills, perquè amb fills adolescents hi ha un problema gairebé de loteria. He fet vida a la cuina i a l’habitació de matrimoni, i para de comptar. Fa una setmana que vaig amb mascareta per casa. I en cada assaig que hem fet al Palau Sant Jordi, totes les 71 persones que hem estat dins del recinte treballant hem passat una prova al matí. Nosaltres també, esclar, perquè si no res tindria sentit. No estem intentant arreglar problemes, sinó evitant que passin els problemes".

Escenaris per als festivals d'estiu

Una de les solucions amb què treballen el Cruïlla i altres festivals i promotors de grans esdeveniments és anar cap a un model en què "el públic arribi amb el test fet". "El que passa és que, com de moment no es fan a les farmàcies, ho hem muntat a les sales, i com que encara ho ha de fer personal mèdic, per al concert del Palau Sant Jordi hem contractat personal mèdic per poder-ho fer –diu Herreruela–. Anem cap a aquesta idea de fer un test, i que tant de bo et doni 48 hores d’activitat social que et permeti anar a restaurants, al futbol..." Per això, esclar, cal alguna mena d'aplicació homologada que reculli si el públic està vacunat o si s'ha fet una prova d'antígens amb resultat negatiu. "Una aplicació que recull si t’han vacunat ja existeix, és La Meva Salut. El que passa és que no està preparada perquè nosaltres puguem fer-ne una validació automàtica a la porta –explica el director del Cruïlla–. Ens cal parlar amb Salut a veure si aquesta aplicació pot tenir un QR, o a veure si a través de La Meva Salut pots introduir si t’has fet testos, o si en lloc d’utilitzar La Meva Salut hi ha un passaport sanitari europeu que ho reculli tot. Aquest tipus de coses se’ns escapen una mica, n'hi ha que tenen més a veure amb la geopolítica". En qualsevol cas, Herreruela considera que cal procedir amb "sentit comú": "Aquest estiu el comportament de la gent dins d'un festival tindrà molt a veure amb com serà el comportament de la gent fora del festival".

Tot el que cal saber abans d’anar al concert de Love of Lesbian

Les persones que han exhaurit les entrades per al concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi d'aquest dissabte hauran de fer-se les proves d’antígens a l’Apolo, la Razzmatazz o la Luz de Gas, les tres sales on serà el personal sanitari de 8 h a 16 h. El resultat del test els arribarà mitjançant l’aplicació Access Ticket. Només podran accedir al Palau Sant Jordi si el resultat és negatiu. Per entrar al recinte és imprescindible mostrar el QR amb el resultat, l’entrada i el DNI. Les portes s’obriran a les 17 h, es farà un control de temperatura i caldrà dur la mascareta FFP2 facilitada per l’organització. Per al públic hi haurà tres accessos diferenciats, un per a cada un dels tres grups de 1.800 persones que es constituiran com a bombolles, cadascuna amb servei de bar i lavabos diferenciats. Cadascuna de les tres zones delimitades dins del recinte tindrà habilitada una barra i una zona on estarà permès treure’s la mascareta mentre s’està consumint. Però no es podrà menjar ni beure fora de les zones habilitades.

stats