Sis anys després de Rossy de Palma, el risc torna a la gala dels Gaudí

Els premis del cinema català no tindran un sol presentador i se celebraran per primer cop a la Sala Oval del MNAC

2 min
01. Cesc Gay i Tomàs Aragay en rebre el Gaudí al millor guió per Truman.  02. Javier Cámara va recollir el premi al millor actor secundari.  03. Rossy de Palma, en un moment de la gala.

BarcelonaEl 2016 Rossy de Palma va aconseguir posar d'acord tot Catalunya almenys en una cosa: la gala dels Gaudí que va presentar, un xou picassià i surrealista, no va sortir bé. Des de llavors, l'Acadèmia del Cinema no havia tornat a parlar de risc a l'hora de promocionar una gala. Però Enric Cambray, un dels quatre responsables de la gala que se celebra aquest diumenge, trenca el tabú: “La cerimònia d'aquest any serà molt atrevida, correrem molts riscos i ens podem estimbar, però també pot sortir molt bé”. Serà al Museu Nacional d'Art de Catalunya, un escenari inèdit per als premis del cinema català. “Després d'uns anys al Fòrum volíem fer una gala diferent i el canvi de junta i presidenta [Judith Colell ha substituït Isona Passola] semblava una oportunitat per canviar de seu”, explica Cambray.

La cerimònia tindrà lloc a la Sala Oval del MNAC i els convidats no seuran a les butaques d'un auditori sinó en taules, a l'estil dels Globus d'Or, però envoltant un escenari central. “Volem democratitzar la sala dels Gaudí i convertir-la en un espai de celebració, en sintonia amb el missatge de la nova junta, que és celebrar la diversitat”, diu Cambray. Aquesta idea batega també en la decisió d'optar, per segon any consecutiu, per una gala sense presentador o, més aviat, de presentadors múltiples i diversos, també pel que fa als lliuradors dels premis, entre els quals hi ha Ona Carbonell, Amaia Romero, Samantha Hudson, Carla Simón, Anna Castillo, Jesús Vidal, Abril Zamora i Carlos Cuevas.

La música tindrà "una presència justa" als Gaudí, que s'obriran amb un número musical (“Però no de teatre musical, sinó de caire més poètic”, matisa Cambray) en què intervindran una DJ i la veterana soprano Dolors Aldea. Tarta Relena musicaran l'in memoriam i Las Karamba animaran la festa. La diversitat serà també la tònica de l'humor que aportaran els Òscars, Sílvia Abril, Mireia Portas, Carlo Padial i les protagonistes del podcast Oye Polo, Ana Polo i Oye Sherman. “Però també serà una gala amb moments solemnes, no podem oblidar que hi ha una guerra al nostre continent”, avisa Cambray, que és el responsable de prémer el botó que apuja la música quan el guanyador s'allarga amb els agraïments. “No em tremolarà el pols –alerta–, l'any passat vaig tallar fins i tot el discurs de la presidenta”. Però reconeix que sempre és difícil prendre la decisió: “Quan vaig dirigir els Goya que va guanyar Campeones vaig estar a punt de tallar el discurs de Jesús Vidal, però de sobte va sorgir la màgia i va ser un dels grans moments de la nit i potser de la història dels premis”.

stats