Cultura 05/10/2018

Gemma Lienas i David Nel·lo tornen amb premi a Cruïlla

Reben el Vaixell de Vapor i el Gran Angular, tots dos dotats amb 11.000 euros

Jordi Nopca
2 min
Els dos escriptors ahir al migdia a la seu de l’Editorial Cruïlla 
 Del carrer Nàpols.

BarcelonaGemma Lienas i David Nel·lo tenen en comú que combinen la producció literària per a un públic infantil i juvenil i també per a l’adult; que han rebut premis literaris en les dues categories -i recentment-, i que no és la primera vegada que publiquen a Cruïlla, editorial que posarà en circulació pròximament els llibres amb què han guanyat el premi Vaixell de Vapor i el Gran Angular, tots dos dotats amb 11.000 euros.

El llibre de Lienas porta per títol Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline, i explica les peripècies de dos nens que troben unes misterioses fotos antigues del barri de la Barceloneta i comencen a investigar d’on venen. “Aquest premi és gairebé com tornar a casa, perquè fa molts anys vaig ser directora editorial de Cruïlla”, explica l’autora. El jurat de la 34a edició del premi Vaixell de Vapor ha escollit la novel·la de Lienas perquè “té una trama argumental molt ben lligada i amena, que manté l’interès fins al final i enganxa des del principi, amb un argument que toca temes d’actualitat com la memòria històrica i els desnonaments”. És el segon premi important de Lienas d’aquest 2018, que a finals de juny va rebre el Sant Joan per El fil invisible, publicat al setembre a Edicions 62.

Una trajectòria circular

La segona vida del Marc, de David Nel·lo, ha rebut el 27è premi Gran Angular per La segona vida del Marc. “El primer llibre que vaig escriure, L’Albert i els menjabrossa, va guanyar el Vaixell de Vapor el 1994 -recorda l’autor barceloní-. Han passat 24 anys i té un punt de bellesa simbòlica que Cruïlla premiés l’inici de la meva trajectòria i que ara ho torni a fer. Amb això no vull dir que hagi arribat al final del camí, espero que no, perquè estic en un moment dolç i de maduresa”. El llibre aborda la història d’en Marc, un nen de quatre anys que està convençut que ha tingut una vida anterior, i està narrada pel noi de 18 anys que li fa de cangur. Fa tot just un any, Nel·lo -que a més d’escriptor és traductor- va rebre el Prudenci Bertrana per Melissa i Nicole (Columna), i el 2014 va guanyar l’Edebé de literatura infantil per La nova vida del senyor Rutin.

Besalú celebra la 8a fira del llibre independent

Des del 2010, Besalú dedica tot un cap de setmana a les editorials independents a través de la fira Liberisliber. Avui i demà, el municipi garrotxí rebrà 63 editorials, 14 més que en l’edició anterior, avança Miquel-Àngel Codes Luna, el seu director. “Tot i tenir un pressupost petit, de 75.000 euros, Liberisliber ha crescut ininterrompudament des del primer any”, afegeix. La fira és també un festival literari, i durant aquest cap de setmana hi haurà taules rodones sobre filosofia amb la presència de Joan Carles Mèlich i Miguel Morey, sobre la relació entre cinema i literatura -en què participaran Mireia Ros, Isaki Lacuesta i Agustí Villaronga-, un homenatge a Marguerite Duras i un concert d’Adrià Puntí. Entre les editorials que seran a Liberisliber per primera vegada hi ha Blackie Books, Wunderkammer, La Temerària, Huerga & Fierro i Viena.

stats