Cultura 14/04/2020

El Govern veu "difícil" la celebració de festivals aquest estiu

"Res fa pensar que puguem gaudir d'aquests espectacles a l'estiu", diu la consellera de Presidència

Xavier Cervantes
2 min
L'escenari del Cruïlla 2015 durant un concert / CRUÏLLA

BarcelonaEl Govern veu "difícil" la celebració de festivals de música aquest estiu, segons ha dit la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després del consell executiu d'aquest dimarts, en què s'ha aprovat destinar 31 milions d'euros al sector de la cultura. "Malauradament, res ens fa pensar que puguem gaudir d'aquests espectacles a l'estiu", ha afegit Budó. Segons un estudi sobre l'impacte dels festivals musicals de la conselleria de Cultura, a Catalunya hi ha 400 festivals concentrats especialment entre la primavera i l'estiu a les demarcacions de Girona i Barcelona.

Fins ara, s'han anul·lat el Polo Music Festival, previst del 22 de maig al 7 de juny; el Terramar de Sitges, que de tota manera no tenia assegurada la continuïtat, i el Festival de Música Antiga dels Pirineus, que ha cancel·lat la desena edició que havia de celebrar-se del 3 de juliol al 23 d'agost. Altres, com el Primavera Sound, s'han posposat a finals d'agost, i el Festival de Jazz de Vic s'ha reprogramat a la tardor. L'Strenes de Girona, que s'havia de fer al març, va anunciar que l'edició del 2020 seria del 26 de juny a l'11 de juliol.

Ara com ara, la majoria de festivals d'estiu es mantenen a l'expectativa sense prendre cap decisió, o sense fer-la pública, tot i que es posen a disposició de les autoritats sanitàries. De moment, segueixen en el calendari festivals com el Vida, Cruïlla, Peralada, Cap Roig, Pedralbes, Porta Ferrada, Bioritme i Grec, entre molts d'altres.

L'opinió de Budó s'adiu amb les decisions que estan prenent diferents governs europeus en les últimes setmanes. Primer van anunciar-se les cancel·lacions, que no ajornaments, de Glastonbury, Bayreuth i els festivals d'Edimburg. Després el festival danès de Roskilde també va suspendre l'edició d'aquest estiu. I aquest dilluns va ser el Festival de Teatre d'Avinyó el que va cancel·lar després que el president Emmanuel Macron prohibís els esdeveniments culturals i esportius fins al 15 de juliol. El cas d'Avinyó pot afectar el Grec, que manté la previsió de celebració al juliol. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja havia advertit que les festes majors d'estiu, la Mercè i els festivals massius "seran de les últimes coses que s'autoritzaran".

stats