Cultura 29/05/2014

Haití investigarà si la caravel·la 'Santa Maria' de Colom es troba al nord de l'illa

Alguns experts creuen que és "improbable" que en el lloc on es vol excavar s'hi trobi realment l'embarcació colombina

Efe
1 min
Una il·lustració de Gustav Adolf Closs amb la 'Santa Maria' naufragant

Puerto PríncipeEl govern de Haití ha creat una comissió d'alt nivell per investigar si realment les restes de la Santa Maria, la caravel·la amb què Cristòfol Colom va fer el seu primer viatge a Amèrica el 1492, es troben a les aigües del nord de l'illa.

La creació de la comissió s'ha anunciat avui dijous, després que s'hagin reunit el primer ministre de Haití, Laurent Lamothe, i l'explorador Barry Clifford, que va defensar el 14 de maig que havien detectat el lloc del naufragi del vaixell. Lamothe va escriure al seu Twitter que la comissió estarà composada pel mateix Barry Clifford, especialistes de la UNESCO, els ministeris de Cultura i Turisme i el Museo del Panteón Nacional Haitiano.

La Santa Maria és l'única de les tres naus colombines que mai no va tornar a Espanya després del descobriment d'Amèrica. Va encallar a la costa de la illa La Española, avui Haití i República Dominicana. No obstant això, alguns historiadors i especialistes en la matèria han qüestionat que les restes localitzades siguin realment de la 'Santa Maria'.

La investigadora espanyola Consuelo Varela creu "improbable" que es tracti de l'embarcació colombina, ja que el propi Colom va escriure que es va desballestar per construir el fort Nadal, a la costa del nord de l'Espanyola, on es van quedar 39 espanyols. Ell i els altres mariners tornaven a Espanya a informar del descobriment.

stats