Teatre
Cultura 06/03/2013

Helen Mirren triomfa de nou com a Isabel II, ara al teatre

L'actriu interpreta la reina britànica a l'obra 'The Audience', després de guanyar un Oscar amb la mateixa interpretació a 'La reina'. Les crítiques qualifiquen de "magnífic" el treball de Mirren

Efe
2 min

LondresHelen Mirren interpreta Isabel II a l'obra 'The Audience', dirigida per Stephen Daldry i estrenada dilluns al teatre britànic Gielgud. L'actriu torna a interpretar la sobirana anys després de la mateixa interpretació en la pel·lícula 'La reina' (2006), que li va valer un Oscar. Els crítics britànics valoren com a "magnífic" el treball de Helen Mirren en el seu paper teatral de la reina.

L'encarregat d'escriure les línies de l'obra ha sigut el dramaturg Peter Morgan, que també va signar el guió de la pel·lícula 'La reina' en la qual va participar Mirren, que narrava el moment més complicat de la monarquia britànica: la mort de Diana de Gal·les.

'The Audience' imagina sobre l'escenari les trobades privades que la reina manté amb els seus dotze primers ministres, des de Winston Churchill fins a l'actual, David Cameron. L'espectacle alterna la Isabel II més jove amb la més madura i veterana, fins a la seva edat actual, 86 anys. El diari vespertí 'Evening Standard' revela que el director de l'obra, Stephen Daldry, ha ofert a Isabel II una funció privada al castell de Windsor, davant les escasses probabilitats que la monarca s'apropi al barri londinenc de West End, on es troba el teatre. Tot i que els diàlegs en la producció evoquen fins a la més recent actualitat, com la renúncia del papa Benet XVI, Morgan no va poder accedir al contingut de les audiències entre monarca i primers ministres, que mai s'han fet públiques.

Les crítiques

El diari 'The Daily Telegraph', que atorga cinc estrelles a aquesta "meravellosa" peça, qualifica de "magnífica" la interpretació de Mirren, de 67 anys, i lloa Morgan per haver aprofundit en "el misteri" d'Isabel II "amb compassió, gràcia, afecte i humor".

El vespertí 'Evening Standard' ressalta l'actuació "superba" de la veterana actriu i assenyala que 'The Audience' es caracteritza per la seva "elegància" i moments "de gran diversió". Un d'aquests moments passa durant una reunió amb l'actual primer ministre, David Cameron, en què la reina acaba sucumbint a la son.

'The Independent', que dóna quatre estrelles a l'obra, destaca el "repte tècnic esglaiador" que ha hagut de superar Mirren, "amb una agilitat i fluïdesa sorprenents", per resumir els 61 anys en el tron d'Isabel II.

'The Guardian' és el diari menys benvolent amb 'The Audience', tot i que li dóna tres estrelles: afirma que el format sembla "una sèrie d'esquetxos" que només mantenen la unitat per l'"hàbil" producció de Daldry i la "brillant" actuació de Mirren.

stats