L'IEC afirma que Pablo Casado s'inventa llengües "per ignorància o mala fe"

L'acadèmia recorda que totes les llengües tenen varietats dialectals i que això no posa en dubte la unitat del català

2 min
Pablo Casado en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes declaracions del cap de setmana del president del Partit Popular, Pablo Casado, sobre la llengua que es parla a les Balears –"Que no parleu català! A qui se li acut?"– no només ha aixecat una petita tempesta política (d'estiu), sinó que també ha fet reaccionar l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L'acadèmia de la llengua ha fet una declaració institucional sobre les "quatre noves llengües balears inventades pel senyor Pablo Casado".

Com si es tractés d'una lliçó d'un curs de primària, l'IEC ha assenyalat que el mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterenc –les "llengües" esmentades per Casado–, com també l'alguerès, el valencià o el rossellonès, en realitat "fan referència a varietats de la llengua catalana en els diferents territoris i no posen en dubte la unitat essencial de la llengua". L'IEC recorda que "totes les llengües sense distinció –i la llengua castellana no n’és cap excepció– tenen varietats territorials amb denominacions específiques". El castellà té les varietats llatinoamericanes, però també les de regions de la Península, com el murcià i l'andalús, que òbviament formen part de la llengua castellana.

Per tallar el debat lingüístic, el comunicat de l'IEC va a la base de tot plegat, al Diccionari de la llengua catalana, que defineix el català com la "llengua romànica parlada a Catalunya, a la major part del País Valencià, a les Illes Balears, a la Franja de Ponent, a la Catalunya del Nord, a Andorra, a la ciutat sarda de l’Alguer i a la comarca murciana del Carxe". També el Diccionario de la lengua española, de la Real Academia Española (RAE), que defineix el català com la "lengua romance que se habla en Cataluña y en otros dominios de la antigua corona de Aragón", "definició que deixa clara la unitat de la llengua catalana" segons l'IEC.

La confusió entre llengua i varietat dialectal no pot ser innocent, segons l'acadèmia. "Les declaracions del senyor Casado són, doncs, producte de la ignorància o de la mala fe. I com a institució acadèmica de la llengua catalana, l’IEC rebutja que s’utilitzi la llengua com a element de crispació i amb interessos partidistes".

Reaccions amb humor

A part dels articles seriosos sobre el cas, com el de Sebastià Alzamora a l'ARA, la sortida fora de to de Casado ha donat peu a algunes reaccions humorístiques. Com la del cantant Albert Pla, que diu que parla una desena de llengües.

stats