Cultura 30/07/2014

Imanol Arias és un Anacleto de tupè blanc

L’actor roda a Barcelona, amb Quim Gutiérrez, el nou film de Javier Ruiz Caldera

Sílvia Marimon
2 min
Imanol Arias i Quim Gutiérrez en una de les escenes d’acció d’Anacleto, agente secreto.

BarcelonaHàbil amb la pistola, un cigarret sempre a la boca, esmòquing impol·lut i un tupè blanc impecable. És Imanol Arias interpretant un Anacleto (el superagent creat per Manuel Vázquez el 1964) crepuscular. L’escenari és el Palau de Congressos de la Fira de Montjuïc, reconvertit en una estació de tren. Som al 2014, a Anacleto li falten pocs anys per jubilar-se, i s’enfronta a la missió més difícil de la seva vida: salvar el seu fill, Adolfo, que interpreta Quim Gutiérrez. Vázquez, el seu acèrrim enemic i un dels criminals més terribles del país, li ha col·locat una bomba.

El rodatge d’ Anacleto, agente secreto s’acosta al final. Acabarà l’última setmana d’agost i ahir es rodava una de les últimes escenes, amb 300 extres corrent desesperats davant l’amenaça d’una explosió. És un dels molts moments d’acció del film que dirigeix Javier Ruiz Caldera i que s’estrenarà el 10 d’abril. El cineasta, format a l’Escac, és el rei de la comèdia: a Anacleto, agente secreto l’han precedit 3 bodas de más, Promoción fantasma i Spanish movie.

Ruiz detalla que l’acció no s’inspira en cap de les històries creades pel dibuixant. “El còmic va desaparèixer fa temps. Col·locar l’Anacleto dels anys 70 als carrers d’avui hauria sigut del tot desfasat”, assegura. L’Anacleto de Ruiz Caldera viu el món actual: les retallades, la crisi i la decadència de l’agència. “És el xoc entre el seu món i el del seu fill de 30 anys”, explica. El cineasta destaca també la química especial que s’ha creat entre Arias i Gutiérrez.

Els dos actors han hagut de suar per interpretar les escenes d’acció. Arias explica que han hagut d’entrenar-se en arts marcials, fer coreografies donant cops, conduir a gran velocitat i disparar amb precisió. Actuar en aquest film ha sigut un regal: “Porto molts anys fent una sèrie de televisió. Arriba un punt que tens la impressió que ja no hi ha res més. I arriba aquest film. Ha sigut com obrir una finestra”, diu. Arias admira el talent que hi ha a Catalunya: “L’escola de Barcelona és el centre més important i dinàmic de tot l’Estat”. L’actor, però, afirma que cada vegada intenta passar temporades més llargues fora d’Espanya: “Me’n vaig per allunyar-me d’aquesta sensació de carreró sense sortida. Vaig a llocs on el cinema i el teatre tenen una consideració”, detalla. L’actor, que ahir va revelar que rebrà l’Espiga d’Or de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci), només té elogis per a Gutiérrez: “És l’actor més complet del cinema espanyol”.

Per Gutiérrez, el repte ha sigut trobar el to, perquè el film barreja la comèdia gamberra amb l’acció. I torna les floretes a Arias: “Amb 58 anys manté l’energia i la motivació. És d’aquelles coses que t’has d’apuntar en una llibreta i llegir-ho quan arribi el moment”. L’actor descriu la pel·lícula com “una barreja entre Resacón en Las Vegas i Misión imposible.

stats