Art

Els imprescindibles de la Nit dels Museus

Torna a la normalitat el Sant Jordi dels equipaments de tot el país

4 min
La nova sala del 'Tapís de la Creació'

BarcelonaLa Nit dels Museus d’enguany és especial, ja que després de l’edició encara pandèmica de l’any passat, aquest dissabte per fi es podrà desenvolupar amb els horaris habituals. Arreu de Catalunya la celebraran 120 museus que, a més tenir les portes obertes fins a la una de la matinada, faran 233 activitats, una setantena de les quals el Dia Internacional dels Museus (que se celebra dimecres) i una trentena el cap de setmana del 21 i el 22 de maig. El lema d’aquesta edició s’ha centrat en el poder transformador dels equipaments museístics.

“La Nit dels Museus s’ha convertit en el Sant Jordi dels museus, perquè cada vegada hi ha més participació. Hi ha museus que tenen problemes per tancar”, afirma la directora general de Patrimoni, Sònia Hernández, que va ser nomenada al març. Pel que fa a la previsió de visitants, és molt probable que es tornin a formar algunes cues, perquè els museus estan rebent més públic que el 2021, que va tancar amb 10.543.485 visitants, un terç dels del 2019 (30.952.439). Aquestes són algunes de les propostes d'exposicions i activitats imprescindibles d’aquesta Nit dels Museus.

Museografies renovades

La Generalitat inverteix 17,5 milions en els últims anys

Aquesta nit és una bona oportunitat per visitar els museus amb la museografia renovada. Per exemple, l'Etnològic del Montseny a Arbúcies, que va estrenar a finals del 2021 un nou relat centrat en la indústria del Montseny, com la torneria, la carrosseria i el món del tèxtil, i el Tresor de la Catedral de Girona, que ja va estrenar l’espai del Tapís de la Creació. El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona estrena una nova presentació dels murals de Sant Quirze de Pedret, i el Diocesà de la Seu d’Urgell obrirà el dia 18 la Capella de la Pietat recuperada. Aquestes renovacions formen part d’un pla a mitjà termini de la Generalitat.

Coincidint amb la presentació de la Nit dels Museus, la direcció general de Patrimoni va fer públic que des del 2018 han invertit 17,5 milions d’euros per renovar els equipaments desfasats que havien localitzat en una auditoria realitzada anteriorment, durant dos anys. I la feina continua en altres com el Museu de Valls, el Museu Jaume Morera de Lleida i el Museu Arqueològic de Banyoles. “El resultat va ser complicat, perquè vam veure que les museografies del país estaven envellides, moltes tenien entre vint i trenta anys –explica la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Magda Gassó–. No parlem de canviar una vitrina, sinó de repensar de dalt a baix els discursos dels museus, amb la implicació de tots els equips”.

Pintures de Pedret al Museu de Solsona.

El millor art d’avui

Teresa Lacenta al Macba i Mireia Sallarès a La Panera

Si les gentades ho permeten, una de les possibilitats d’aquesta nit és visitar exposicions d’artistes contemporanis que han programat els museus d'arreu del país, com la de Teresa Lanceta al Macba, que aquest dissabte fa una performance amb Pedro G. Romero a les 21 h; la del cineasta Apichatpong Weerasethakul al centre d’art de la Fabra i Coats; la de Mireia Sallarès a La Panera de Lleida, i la de Citlali Hernández, que a les 20.30 h fa una performance sobre el cos i el món digital al Mèdol tarragoní.

Una ruta estel·lar

A Tarragona els museus s’uneixen en una constel·lació

Una de les activitats destacades de la Nit dels Museus a la ciutat de Tarragona serà el Viatge a la constel·lació museu, és a dir, una visita guiada nocturna per diferents centres durant la qual s’explica una peça de cadascun, en aquesta ocasió amb el concepte de poder com a fil conductor. Inclou mitja dotzena d’equipaments.

Llibres, patrimoni, música

El Museu de l'Empordà es rendeix a les avantguardes

Entre les activitats programades als museus de les comarques gironines destaquen les presentacions al Museu de l’Empordà al migdia del llibre de Vicenç Altaió Miró i els poetes catalans i el de Joan M. Minguet Pintura catalana. Primeres avantguardes, tots dos publicats per Enciclopèdia Catalana. Al mateix museu hi haurà una taula rodona sobre conservació del patrimoni industrial. I els jardins del Museu d’Art de Girona acolliran a les 23.30 h un concert de Clara Gispert, una intèrpret que combina el jazz i el blues amb les sonoritats del hip-hop i el pop.

També al migdia, al conjunt arqueològic d’Empúries hi haurà un taller d’ungüents antic. Al Museu del Suro de Palafrugell han organitzat un taller per al públic general i famílies titulat Ciència i acció. I a l’Ecomuseu Farinera, a Castelló d’Empúries, faran una visita teatralitzada al museu amb tints humorístics.

Un espectacle total

Artistes, narradors i músics col·laboren a les Terres de Lleida

Als artistes de diferents disciplines els agrada cada vegada més col·laborar. Entre les activitats més sorprenents de la Nit dels Museus a les Terres de Lleida hi ha l’espectacle de la Casa Museu Duran i Sanpere a Cervera, Cases habitades (22 i 23 h), en què participen les narradores Mon Mas i Patrícia McGill, el pintor i narrador Yoshi Hioki i les flautistes Martina Clota i Sara Pomés. 

Al Museu Hidroelèctric de Capdella barregen història i teatre: aquest dissabte al migdia Albert Sangenís recrearà la figura de l’enginyer de l’obra de la central hidroelèctrica per recordar com la van construir i també com van fer el salt de Capdella. 

Reporters amb un mòbil

Jordi Borràs farà un taller al Museu d'Història de Catalunya

A Barcelona i l'àrea metropolitana hi ha moltes activitats: els amants de la fotografia tenen una cita amb el reporter Jordi Borràs per fer un taller de fotografia amb el mòbil (Museu d’Història de Catalunya, de pagament) i una altra amb el degà de la fotografia de moda Manuel Outumuro, que farà una classe magistral al Museu Abelló de Mollet del Vallès. El Museu Maricel de Sitges proposa un taller familiar titulat Pintem un vitrall, i a Barcelona el Museu d’Arqueologia de Catalunya un altre sobre Teixint colors.

stats