Cultura 04/12/2016

Escàndol en saber-se que l'escena de la mantega a 'L'últim tango a París' no va ser consentida

L'actriu no sabia res sobre l'escena de la mantega de 'L'últim tango a París'

Sílvia Marimon
2 min
L'escena de 'Last tango in Paris'

BarcelonaL'actriu Maria Schneider sempre va afirmar que 'L'últim tango a París' (1972), de Bernardo Bertolucci, havia destrossat la seva carrera: "Jo era un bebè de 19 anys. No tenia nòvios, era verge. No és bo ser famós a aquesta edat. Va destrossar la meva carrera". L'escena en què Marlon Brando, amb qui Schneider tenia una tortuosa història d'amor a la gran pantalla, fa servir mantega per sodomitzar la jove actriu és una de les més recordades i més polèmiques. El setembre del 2013, quan feia dos anys que Schneider havia mort víctima d'un càncer, Bertolucci va reconèixer en una entrevista a la Cinemateca Francesa que el seu comportament havia estat menyspreable: "Pobra Maria, va morir fa dos anys. Després de la pel·lícula no ens vam veure mai més per culpa de l'escena de la mantega. Va ser una idea que vam tenir amb Brando al matí. Vaig ser menyspreable perquè no li vam dir res. Vam enganyar-la, perquè volia que reaccionés com una nena i no com una actriu. Volia que se sentís humiliada i que cridés", diu el cineasta. "Encara ara em sento culpable", afegeix.

Quan l'entrevistador pregunta a Bertolucci si se'n penedeix, ell diu que no: "Em sento culpable però no me'n penedeixo. No volia que ella interpretés la ràbia i la humiliació sinó que la sentís. Em va odiar tota la vida".

L'entrevista, que ja va reproduir el 2013 la revista 'Fotogramas', ha tornat a circular per la xarxa perquè l'ha recuperat una cooperativa feminista d'Alacant, El Mundo de Alycia. La cinta, que ja han vist més de 144.000 persones, ha incendiat les xarxes.

La directora nord-americana Ava DuVernay ha expressat la seva ràbia:

Women Ocuppy Hollywood també ha expressat la seva indignació:

La guionista Malena Pichot també s'ha indignat amb l'actitud del públic:

Schneider ho havia explicat el 2007 en una entrevista al 'Daily Mail', però ningú li va fer cas: "L'escena no era al guió. La veritat és que va ser una idea del Marlon", va dir l'actriu. "Hauria d'haver parlat amb el meu agent o amb un advocat perquè no pots obligar algú a fer una cosa que no és al guió, però en aquell moment tot això no ho sabia. El Marlon em va dir: 'No et preocupis, només és una pel·lícula'. Però durant l'escena, encara que no fos real, jo plorava de veritat. Si he de ser sincera, em vaig sentir humiliada. Em vaig sentir com si d'alguna manera m'haguessin violat el Marlon i Bertolucci. Després de l'escena, el Marlon no em va demanar disculpes ni em va consolar. Afortunadament només va ser una presa".

Ja hi ha una iniciativa de Change.org, amb 1.362 firmes, que demana a l'Acadèmia de Hollywood que condemni la violència de gènere i Bertolucci. "Li demano que en la pròxima edició número 89 dels Oscars dediquin un espai especial per pronunciar-se sobre aquesta qüestió i manifestin que l'Acadèmia no només no pot premiar ni fer costat a aquest tipus de conductes sinó que les condemna".

stats