Cultura 31/03/2016

Una comèdia inspirada en el projecte 'Mars One', que enviarà humans a Mart

La companyia Dara fa reflexió social sobre la recerca dels somnis, al Teatre Tantarantana

Núria Tarragó
2 min
Núria Deulofeu, Isidre Montserrat, Vanessa Segura i Josep Sobrevals són els protagonistes de 'Mars Joan'.

BarcelonaAquest dijous s'estrena la segona obra del Cicló del Tantarantana, 'Mars Joan', una comèdia de la companyia Dara inspirada en 'Mars One', un projecte real que vol enviar humans a Mart per quedar-s'hi a viure indefinidament. El muntatge gira al voltant d'en Joan, un dels aspirants a fer aquest "viatge sense retorn", i del seu cercle més proper per descobrir què s'amaga darrere una persona que s'allunya de la seva vida per perseguir el seu somni.

La iniciativa privada de l'holandès Bas Lansdorp, 'Mars One', és un projecte real que té per objectiu crear la primera colònia habitable a Mart a partir del 2026. El 2013 es va obrir la convocatòria a nivell mundial per buscar voluntaris i s'hi van inscriure més de 200.000 persones. Al conèixer la notícia, Roc Esquius, dramaturg i director de l'obra, es va adonar que era un tema que creava molt de debat econòmic i tecnològic, i alhora també generava opinions diverses sobre com una persona pot abandonar-ho tot per aconseguir el seu objectiu.

'Mars Joan' recull totes aquestes reflexions i les escenifica a partir de la història d'en Joan i de com el seu entorn intenta assimilar la seva voluntat. L'obra va intercalant escenes de la seva vida privada per reflectir el procés d'acceptació de la seva parella i amics, amb les proves que ha de passar per ser admès en el projecte, que si es porta a terme a la realitat seran televisades en forma de 'reality show' per aconseguir el finançament necessari.

Núria Deulofeu, una de les actrius de l'obra, explica que "no es tracta de jutjar" la personalitat d'en Joan, sinó de "reflexionar al voltant del tema", ja que la trama permet que el "públic s'identifiqui amb cada un dels personatges i es qüestioni els seus objectius vitals". Tot i que es tracta d'una història fictícia, la companyia Dara va contactar amb dos dels participants catalans en aquest projecte real, Núria Tapias i Àngel Jané, que és un dels 100 finalistes, però sense que les seves vides personals influïssin en la trama.

Tant la Núria com l'Àngel són aficionats i amants de l'astronomia des de petits i és per això que van decidir inscriure's en el projecte, una experiència de la qual no se'n penedeixen. Tot i que considera que el protagonista de l'obra no s'assembla a ell, segons l'Àngel, 'Mars Joan' s'apropa molt a la realitat perquè ha sabut reflectir, "barrejant l'humor i ètica", les ambicions, els conflictes i els debats en què ell mateix s'ha trobat. Confessa que al veure l'obra es va sentir "emocionat" en alguns moments perquè hi ha situacions molt fidels a la realitat que ha viscut.

stats