Cultura 19/09/2019

La Institució de les Lletres Catalanes coordinarà el Pla Nacional de Lectura

Oriol Ponsatí-Murlà serà l'encarregat de dirigir el projecte, que encara no s'ha desplegat

Ara
2 min
Llegir ‘El Quixot’ 
 Avui

BarcelonaEl Govern ha fet els primers passos per començar a desplegar el Pla Nacional de Lectura quan falten pocs mesos per arribar a la data prevista de finalització del pla, el 2020. La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) s'encarregarà de coordinar-lo, tal com ha acordat amb la conselleria de Cultura. S'ha decidit durant el consell assessor de la ILC, que s'ha celebrat aquest dijous. També s'ha decidit que el Consell Nacional de Lectura –l'òrgan assessor i consultiu que el pla preveia crear amb 20 representants acadèmics i 13 de les administracions– estarà format pels representants del consell assessor de la ILC. La conselleria de Cultura ha explicat en un comunicat que aquesta decisió respon al fet que "els membres que representen les entitats del consell assessor ja formen la taula sectorial de les lletres catalanes".

En la reunió, presidida per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el director de la ILC, Oriol Ponsatí-Murlà, també s'ha concretat que l'encarregat directe de coordinar el Pla Nacional de Lectura serà el director de la ILC, és a dir, el mateix Ponsatí-Murlà. Treballarà conjuntament amb totes les unitats del departament de Cultura i amb altres departaments de la Generalitat per desplegar el Pla Nacional de Lectura.

El Pla Nacional de Lectura es va aprovar en un acord de govern el maig del 2017. La mesura, destinada al foment del llibre i la lectura, havia de desenvolupar-se fins al 2020. Al llarg d'aquests quatre anys estava previst que es destinessin 105 milions d'euros a una vintena d'accions i iniciatives culturals, entre les quals destacaven la creació d'un carnet únic de biblioteques, ajudes a les traduccions al català, una inversió milionària en les biblioteques, el reforç de les fires estratègiques i la creació de la direcció general del Llibre. Ara bé, cap d'aquestes iniciatives s'ha posat en marxa.

stats