EXCLUSIVA DE L'ARA
Cultura 16/02/2016

Manuel Forcano serà el nou director de l'Institut Ramon Llull

Àlex Susanna, que ocupava el càrrec des del 2013, capitanejarà l’Agència Catalana de Patrimoni

i
Laura Serra
3 min
Manuel Forcano serà el nou director del Llull

BarcelonaEl nou conseller de Cultura, Santi Vila, anunciarà els pròxims dies un doble relleu en dues institucions importants que depenen del seu departament. Segons ha pogut saber l’ARA, el poeta Manuel Forcano ocuparà la direcció de l’Institut Ramon Llull i qui fins ara ostentava aquest càrrec, l’escriptor Àlex Susanna, passarà a dirigir l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Serà un dels moviments més importants que executarà Santi Vila des que és al càrrec per conformar el seu propi equip dins el departament.

Fins ara ha nomenat Pau Villòria com a secretari general de Cultura i Jusèp Boya com a director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni. En les altres tres direccions generals hi ha continuïtat i, segons la conselleria, no estan previstos canvis en aquesta curta legislatura: Jordi Sellas segueix a l’Institut Català de les Empreses Culturals, Lluís Puig a Cultura Popular i Ester Franquesa a Política Lingüística. Laura Borràs també ha sigut ratificada a la Institució de les Lletres Catalanes. Dos càrrecs que queden per cobrir són el substitut de Valentí Puig al CoNCA, que va dimitir, i el director del Museu d’Història de Catalunya, arran de la marxa de Boya.

Revitalitzar l’Institut Ramon Llull

La Setmana de la Poesia de Barcelona, que se celebrarà del 4 al 10 de maig, serà la primera i última que comissaria -juntament amb Teresa Colom- l’escriptor Manuel Forcano. El poeta serà nomenat director de l’Institut Ramon Llull per la junta rectora de l’entitat a tot estirar durant el mes de març i, si bé aquest any preveu compaginar les dues tasques -els actes de la Setmana estan pràcticament enllestits-, deixarà aquest encàrrec i també la presidència de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall, tot i que seguirà al patronat.

“És una gran responsabilitat que el conseller Vila m’ha demanat i, després de sospesar angúnies i il·lusions, he dit que sí”, confirmava el mateix Forcano, que espera fer un “traspàs endreçat” amb Àlex Susanna, el màxim responsable del Llull des de l’octubre del 2013, si bé des del 2011 havia exercit de director adjunt, amb Vicenç Villatoro. Un dels reptes serà que “el govern de les Illes Balears torni a formar part plena del Llull i que el del País Valencià en formi part per fi, i que tots junts puguem promoure la llengua i cultura catalanes a l’estranger, que és el que ara fa el govern català tot sol”, apuntava Forcano. Fonts de la conselleria de Cultura aclareixen que el relleu ha de servir per “revitalitzar el Llull sobretot en el seu vessant més internacionalitzador”.

Una Agència amb més pes polític

Pocs dies després de presentar els actes de l’Any Llull 2016 aquest mateix divendres, el fins ara director de l’Institut, Àlex Susanna, serà nomenat pel govern com a nou director de l’Agència Catalana del Patrimoni. Aquest ens, creat per Ferran Mascarell tot just el 2013 amb l’objectiu de centralitzar i rendibilitzar la gestió del patrimoni català (museus, jaciments i monuments), fins ara havia sigut capitanejat només per un gerent, Xavier Arola, i pel mateix director general de Patrimoni. Amb el canvi, Santi Vila vol donar més rellevància política a aquesta agència, dotar-la d’una direcció més ferma i que serveixi d’enllaç amb la direcció general.

stats