Art
Cultura 14/07/2022

Jaume Plensa, Miquel Barceló i Antonio López exposaran a la Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera fa un gir i potencia les col·laboracions amb altres institucions

2 min
'El sopar', d'Antonio López

BarcelonaLa Fundació Catalunya La Pedrera va aprofitar l’aturada forçosa de la pandèmia del covid per reflexionar sobre la seva feina i aquest dijous ha fet públic el gir que faran en el camp de les exposicions: programaran grans artistes nacionals i internacionals, com Jaume Plensa, Miquel Barceló, Antonio López i Barbara Hepworth, i la novetat serà que per "enriquir el projecte" intensificaran les col·laboracions amb altres institucions per fer activitats paral·leles, com el Liceu, la Filmoteca de Catalunya, la Fundació Foto Colectania, la Fundació Suñol, la Fundació Antoni Tàpies i la Biblioteca de Catalunya.

“Com a fundació privada creiem que hem de tenir un punt de generositat a l’hora de fer de projectes de manera col·lectiva”, explica la directora general de la fundació, Marta Lacambra. “Pretenem posar-nos a fer activitats de talla mundial en l’ecosistema cultural, i treballar a anys vista”, subratlla el president de la fundació, Germán Ramón-Cortés Montaner. Un altre dels objectius d’aquest canvi és atraure públic internacional. Actualment el volum de visitants és d'un 70% respecte a abans de la pandèmia, a l’espera de recuperar el públic asiàtic. Per això han presentat les exposicions per als pròxims tres anys, en lloc de les presentacions anuals.

En la primera de les exposicions es podran veure els fons del Museu d’Art Abstracte Espanyol de Cuenca (del 29 de setembre al 15 de gener del 2023). La particularitat és que a Barcelona es podran veure en diàleg amb el context internacional, amb obres d'informalistes francesos i expressionistes abstractes nord-americans com Jackson Pollock, Lee Krasner i Mark Rothko. La següent estarà dedicada a Jaume Plensa i arribarà unes dues setmanes després del seu Macbeth al Liceu (del 7 d’abril fins al 23 de juliol del 2023). Portarà per títol Poesia del silenci i estarà centrada en la relació de Plensa amb la literatura. Després arribarà el torn d’Antonio López (a finals del 2023), de qui es podrà veure la primera retrospectiva a Barcelona. Inclourà algun dels quadres barcelonins que està fent, encara que no estigui acabat. La programació continuarà amb una exposició de Miquel Barceló centrada en les seves ceràmiques (la primera meitat del 2024). L’última de les exposicions anunciades estarà dedicada a una de les deganes de l’escultura del segle XX, la britànica Barbara Hepworth (a finals del 2024). En paral·lel a les seves escultures es podran veure treballs d’altres grans noms com Henry Moore, Constantin Brancusi, Isamo Noguchi, Jorge Oteiza, Jean Arp i Louise Bourgeois.

stats