Música
Cultura 18/10/2011

Joan Guijoan serà el primer compositor en residència del Palau de la Música

La residència programarà algunes obres del compositor que seran presents als cicles del Palau durant tota la temporada

Acn
2 min

BarcelonaEl Palau de la Música Catalana tindrà a partir de la temporada 2012-13 un compositor en residència. L'objectiu és donar una centralitat a la creació musical actual i posar en valor tant els compositors nacionals com els internacionals.

Per decisió unànime de la Comissió Artística del Palau de la Música i per la qualitat, personalitat i reconeixement de la seva obra, el primer compositor en residència de la temporada 2012-13 del Palau serà Joan Guinjoan. Guanyador del Premi Tomás Luís de Victoria, Guinjoan destaca per l'ús d'un llenguatge musical molt propi, que constitueix en si mateix un univers sonor ple de referències al territori. Guinjoan té una forta vinculació amb el Palau de la Música. Primer com a compositor, estrenant 14 obres pròpies al Palau, però també com a pianista i director al capdavant de la formació Diabolus in Musica.

La residència consistirà en recuperar i programar algunes obres importants del catàleg del compositor seleccionat. Aquestes obres seran presents al llarg dels cicles de tota la temporada organitzats per la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana.

Format i guardonat

Nascut el 28 de novembre de l'any 1931 a Riudoms (Baix Camp). Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i, posteriorment, a l'École Normale de Musique de París. També estudià composició, orquestració i electroacústica. Va ampliar els seus estudis de composició i fuga amb el mestre Cristòfol Taltabull.

És, des del 1991, membre numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Ha estat nomenat Chevalier des Arts et Lettres i Officier des Arts et Lettres de França, i el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi. El 29 d'octubre d'aquell mateix any va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili.

Fins als anys seixanta actuà com a concertista de piano, i a partir d'aquell moment es dedicà a la composició, sobretot després de prendre contacte amb l'avantguarda musical francesa el 1964.

stats