Cultura 17/06/2015

L'escriptor Josep Vallverdú cedeix a la Universitat de Lleida el seu fons documental

Inclou obres inèdites, quaderns escolars i correspondència del pare de Rovelló amb altres escriptors

Acn
3 min
L'escriptor Josep Vallverdú, al costat del rector de la UdL, Roberto Fernández / ACN

LleidaL'escriptor Josep Vallverdú, de 91 anys, ha cedit a la Universitat de Lleida (UdL) el seu fons documental que inclou obres inèdites de l'autor, quaderns escolars i correspondència que va mantenir amb els escriptors Guillem Viladot i Manuel de Pedrolo, entre altre material. El conveni signat aquest dimecres entre el rector de la UdL, Roberto Fernández, i el propi Vallverdú, permetrà posar a disposició del públic i els estudiosos més de 2.500 volums, a més de documentació personal i altres objectes, els quals s'integraran a les diferents seccions de la Biblioteca de la Facultat de Lletres, un cop s'hagin inventariat, catalogat, classificat i en alguns casos, digitalitzat.

Obres de teatre inèdites que Josep Vallverdú va escriure i il·lustrar a l'adolescència, com ara 'La chistera' o 'El listo de la lista', quaderns de ciències naturals de quan anava a l'escola o correspondència que va mantenir amb els escriptors Guillem Viladot i Manuel de Pedrolo, són alguns dels documents del fons de l'escriptor lleidatà que aquest dimecres ha llegat a la Universitat de Lleida.

En concret, es tracta de 84 caixes de 40 quilos cadascuna, segons ha explicat Vallverdú, entre les quals s'hi troba una traducció catalana de 'El Quixot' en paper de fil que data dels anys 20, regal per al seu primer casament, o la traducció que ell mateix va fer per a l'editorial Vicens Vives de 'La revolta dels catalans 1598-1640: Un estudi sobre la decadència d'Espanya', de l'historiador John Elliott, que com el mateix Josep Vallverdú és doctor honoris causa per la UdL.

A més de la documentació personal (quaderns, llibres de qualificacions escolars, obres inèdites, textos d'articles, conferències, al·locucions, distincions, diplomes i reculls de premsa), el fons més extens és la col·lecció de literatura catalana, sobretot novel·la, però també poesia i teatre. Inclou títols publicats com a autor i coautor, obra traduïda per Vallverdú, com ara les de la col·lecció policíaca 'La Cua de palla', diccionaris o obres de referència utilitzades per l'escriptor en les seves traduccions i volums del seu pare i el seu avi, com ara la 'Historia contemporane'a d'Antonio Pirala (1870), premsa, revistes, assaigs, biografies, entre altres.

Al fons que rep la UdL hi ha també les tres novel·les juvenils publicades abans del seu famós 'Rovelló' (1968) com són 'El venedor de peixos' (1960), 'Trampa sota les aigües' (premi Joaquim Ruyra, 1963) i 'La caravana invisible' (1968), així com diferents traduccions de 'Rovelló' que els castellans van batejar com a 'Polvorón', els bascos com a 'Xarpa', els francesos amb el nom de 'Vif-argent' i els italians amb el de 'Trivella'.

L'escriptor ha explicat que "a la meva biblioteca de casa només han quedat les meves obres completes infantils i juvenils, tres o quatre diccionaris i el meu ordinador portàtil", perquè també han rebut part del seu llegat el Centre de Recursos de la Conca de Barberà, l'Espai Macià i l'Institut de les Borges Blanques, i la biblioteca i les escoles de l'Espluga de Francolí, ha afegit.

Josep Vallverdú

Autor de més d'un centenar de llibres, alguns dels quals han estat traduïts a l'èuscar, castellà, francès, italià i rus, Josep Vallverdú ha alternat la docència, amb la traducció, l'assaig, la narrativa i el teatre. Llicenciat en Filologia clàssica, és autor d'una prolífica i diversificada obra, especialment coneguda per les narracions destinades als lectors més joves. Doctor honoris causa per la Universitat de Lleida des del 2004, és Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1990), Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000) i Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2012), entre altres distincions.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, que va proposar a Vallverdú que donés el seu fons a la Universitat de Lleida, ha agraït la disponibilitat i l'amabilitat de l'escriptor a qui ha dit que "no ha perdut una biblioteca sinó que n'ha guanyat una altra encara més gran, la de tota la Universitat de Lleida, d'on serà el nostre usuari més il·lustre".

stats