CINEMA
Cultura 22/07/2013

Juan Antonio Bayona, Premio Nacional de cinematografia 2013 per 'Lo imposible'

El director rebrà el guardó que atorga el ministeri d'Educació, Cultura i Esport

Ara
2 min

BarcelonaSens dubte, aquest està sent l'any de Juan Antonio Bayona (Barcelona, 1975). El cineasta català, director de 'Lo imposible', ha estat guardonat aquest dilluns, per unanimitat, amb el Premio Nacional de cinematografia 2013 que atorga el ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

Segons el jurat, Bayona ha fet "molt més visible el nostre cinema tant dins com fora d'Espanya", representa "una nova generació de creadors de gran projecció internacional, i ha estat reconegut tant per la crítica com pel públic". El guardó és la cirereta d'un any de premis i èxits gràcies a 'Lo imposible'.

Un tsunami arrasador

El film es va estrenar al festival de Sant Sebastià i després va passar per Sitges, el setembre i octubre del 2012. L'arribada a la taquilla va ser un autèntic fenomen cinematogràfic. Amb 41 milions d'euros recaptats, 'Lo imposible' es va convertir en la pel·lícula espanyola més taquillera de la història i la segona més taquillera en termes absoluts, només superada per 'Avatar'.

La segona pel·lícula del director, que repetia amb bona part de l'equip tècnic català d''El orfanato' (talents, com ell, sorgits de l'Escac), va arrasar amb la força del tsunami que va devastar les costes asiàtiques el 2004. La pel·lícula relata el viacrucis d'una família de turistes espanyols víctimes d'aquella tragèdia que la ficció transforma en britànics amb la cara de Naomi Watts, Ewan McGregor i el debutant Tom Holland.

El seu periple per premis i fins a Hollywood ha estat imparable. A nivell mundial, ha aconseguit 131,1 milions segons el web oficial Mojo Box Office. Al febrer es va endur sis premis Gaudí del cinema català. Després va guanyar cinc premis Goya –entre els quals el de millor director– del cinema espanyol. I van nominar Naomi Watts com a millor actriu tant als Globus d'Or com als Oscars, cosa que va permetre a Bayona passejar-se per la catifa vermella.

Deu mesos més tard, rep el premi que abans havien guanyat Agustí Villaronga (2011), Álex de la Iglesia (2010), Maribel Verdú (2009), Joaquim Jordà (2006) i Mercè Sampietro (2003), entre d'altres.

stats