Cultura 16/04/2021

Ken Follett deixa la novel·la històrica i es passa al 'thriller'

L'autor d''Els pilars de la terra' especula sobre una Tercera Guerra Mundial i convida Putin a llegir-lo

2 min
Ken Follet

La nova novel·la de l'escriptor anglès Ken Follett no serà una novel·la històrica. L'autor d'Els pilars de la terra –que ha venut 27 milions d'exemplars– publicarà Never, que l'editorial defineix com un thriller ambientat en l'actualitat que especula sobre la possibilitat d'una Tercera Guerra Mundial. El llibre es publicarà a Plaza & Janés l'11 de novembre en el marc d'un llançament simultani internacional, dos dies després que als EUA i el Regne Unit.

"No crec que Joe Biden necessiti el meu consell, però Putin probablement sí. M'agradaria que llegís aquest llibre", ha dit l'autor britànic en declaracions recollides per Europa Press durant la presentació internacional del llibre. De fet, de les poques coses que ha dit l'autor, que no vol fer mai cap espòiler, és que un dels personatges serà una dona presidenta dels Estats Units. "És una republicana moderna, tal com Obama seria un demòcrata conservador, així que crec que s'assembla més a Obama que a Trump", ha fet broma l'autor.

Never està ambientada a l'actualitat i el lector no sabrà si la Tercera Guerra Mundial es produeix fins a l'última pàgina. L'escriptor afirma que tots els personatges són de ficció. "Especialment els líders polítics dels Estats Units i la Xina, crec que d'altra manera no funcionaria la història. Però tot el background diplomàtic i militar que hi ha darrere d'aquesta obra és real, com les posicions que adopten els diferents països al seu arsenal militar i nuclear", ha assenyalat Follett, que ha comptat amb el consell d'experts en diplomàcia. Follet no ha respost respecte a si veu probable en el futur aquesta Tercera Guerra Mundial, però sí que considera "molt fàcil passar d'un petit incident a un incident més gran". "Quan em vaig estar documentant per La caiguda dels gegants em va impactar adonar-me que la Primera Guerra Mundial va ser una guerra que ningú volia. Però, un per un, els emperadors i primers ministres, sense pretendre la guerra, van prendre decisions que ens van acostar a un dels conflictes més terribles. I em vaig preguntar: ¿podria passar de nou?", ha explicat Follett en un vídeo promocional.

Sobre el procés d'escriptura, reconeix que "no és tan diferent" de desenvolupar una novel·la històrica. "Potser una de les diferències sigui que l'ambientació moderna pugui canviar molt ràpidament, però a part d'això... Ara un pot treballar amb Google Earth i veure com és qualsevol ciutat al món o fins i tot contemplar imatges en temps real d'un altre lloc. Encara que això et porta temps, esclar", ha assenyalat en declaracions recollides per Europa Press.

Follett ja va publicar llibre el 2020. "És que amb el confinament no hi ha res més a fer!", ha fet broma, reconeixent que ha trigat menys que mai a tenir el primer esborrany. "Em va arribar aquesta idea i em vaig dir que havia de fer-ho: és bo per als creadors que no es guiïn pel que el públic espera que publiquis, sinó pel que vols fer", ha conclòs. Ken Follet ha venut més de 176 milions d'exemplars dels seus 36 llibres en 80 països i 33 idiomes. El seu primer bestseller va ser L'ull de l'agulla (1978), una història d'espionatge ambientada a la Segona Guerra Mundial.

stats