SECTOR EDITORIAL
Cultura 15/10/2013

Lara: "No es pot seguir espoliant els autors"

El president de Planeta lamenta el llast de la pirateria en la vigília del premi literari

Laura Serra / Elena Freixa
3 min
José Manuel Lara ahir, en la roda de premsa per presentar els finalistes del premi Planeta.

Barcelona.El Palau de Congressos de Catalunya acollirà aquest vespre l'entrega del 62è Premi Planeta, el més ben dotat del món després del Nobel, amb 601.000 euros per al guanyador i 150.205 per al finalista, unes xifres opulents i, tot i la crisi, intocables, segons va garantir ahir el president del Grupo Planeta. José Manuel Lara va oferir, un any més, una roda de premsa prèvia a l'entrega dels guardons, on va passar comptes de les novel·les que s'han presentat i de les deu finalistes. En total, enguany s'han llegit 478 originals. Sobre els noms que sonen a les travesses -Clara Sánchez, María Dueñas, Carme Riera, Juan Villoro o Jorge Molist-, Lara no va dir ni piu: "Mai he volgut ser al jurat", ha dit. Però sí que va precisar: "A mi no em surt rendible que guanyi un autor consagrat. Ens convé un Planeta que descobreixi gent nova", va afirmar, perquè calcula que només ven 150.000 exemplars més que no pas si edita l'autor consagrat directament. "Pel prestigi del premi sí que és bo", va acceptar. El secretari del jurat, Emili Rosales, va destacar la qualitat de les novel·les presentades i que la majoria "bussegen en els conflictes actuals". Entre les finalistes n'hi ha moltes de temàtica costumista i romàntica, però també policíaca i històrica. Per demostrar la bona salut del premi, Lara va xifrar en 40 milions els exemplars que s'han venut dels llibres guardonats i en 20.000 els autors presentats.

Llibres més barats

El president de Planeta va centrar la seva intervenció en la defensa de la propietat intel·lectual. "Em comprometo a invertir cada euro que s'estalviï en el pas del paper al digital als lectors, tant de bo el llibre sigui més barat, però no donaré un euro de la propietat intel·lectual a ningú: això és sagrat. No es pot seguir espoliant els autors", va dir emfàticament Lara, que va lamentar que la pirateria a Espanya multipliqui per set la francesa. "No s'ha fet res per la cultura de la propietat intel·lectual. Heu vist top manta a França? Jo no", va dir l'editor. A més de criticar el procés independentista català [vegeu la pàgina 8 a Política], va augurar brots verds -"Comencem a sortir modestament de la crisi", va dir- i va anunciar l'aposta per descobrir nous autors llatinoamericans al mercat espanyol i viceversa.

Amazon serà un "aliat" si acata les regles del sector

El president del Grup Planeta, José Manuel Lara, va explicar ahir que mantenen obertes converses amb el gran gegant del comerç electrònic Amazon perquè passi a ser un "aliat" tant per al grup com per al conjunt del sector editorial a Espanya. L'estira-i-arronsa amb la companyia nord-americana, segons Lara, se centra en el preu de l'enviament dels llibres, que Amazon vol seguir oferint de manera gratuïta mentre que el sector -i Planeta al capdavant- demanen que es cobri.

Després de la roda de premsa per presentar ahir els finalistes al premi Planeta 2013, Lara va dir que les negociacions amb Amazon passen perquè acati "les regles del món del llibre". De moment, va concretar, ja ha acceptat que sigui l'editor (Planeta en aquest cas) qui fixi el preu del llibre i ara toca barallar-se pel cost d'enviament. No cobrar-lo, va afegir l'empresari, suposa un menyspreu cap al llibre.

Pel que fa a la salut econòmica del grup editorial, Lara va defensar que quan el flux financer millori es podrà retallar deute -que va reconèixer que és elevat tot i que està controlat- i es reinvertirà en noves operacions que la crisi ha interromput però que no va detallar.

stats