Cinema
Cultura 09/12/2012

'Lawrence d'Aràbia' fa cinquanta anys

Se n'edita una edició en format Blu-ray, amb entrevistes als protagonistes i la banda sonora de Maurice Jarre

Efe
1 min
Lawrence d'arabia

Los AngelesMig segle després de la seva estrena, 'Lawrence d'Aràbia' és tota una icona. Avui pocs estudis s'atrevirien a tirar endavant una pel·lícula de dues hores i mitja de duració i un pressupost faraònic. El film, realitzat per David Lean i protagonitzat per Peter O'Toole i Omar Sharif, es va estrenar al desembre del 1962 a Londres, Nova York i Los Angeles, i va arrasar als Oscar de l'any següent: va aconseguir set estatuetes, entre les quals la de millor pel·lícula i millor direcció.

La filmació de 'Lawrence d'Aràbia' va ser èpica: no hi havia recursos digitals ni ordenadors. Lean va necessitar reproduir els enfrontaments bèl·lics, milers d'extres i un exèrcit de centenars de dromedaris.

Els campaments i els combats es van escenificar en paratges naturals i desèrtics d'Espanya, el Marroc i Jordània. La pel·lícula es basa en el relat autobiogràfic 'Els set pilars de la saviesa', de l'arqueòleg, militar i escriptor Lawrence d'Aràbia, nascut a Gal·les el 1888. Lawrence d'Aràbia va passar de treballar per la intel·ligència britànica al Caire a assessorar el príncep Feisal, fill dHussein de la Meca, i va liderar una guerra de guerrilles que va ser decisiva per desmantellar l'imperi turc.

Amb motiu del 50è aniversari, el film s'ha editat en format Blu-ray, amb entrevistes als protagonistes i la banda sonora de Maurice Jarre. Hollywood també va retre homenatge a la pel·lícula el passat mes de juliol amb una projecció especial al teatre Samuel Godwyn, i més tard amb projeccions a 600 cinemes dels Estats Units.

stats