Cultura 07/09/2017

L'Icub i el comitè dels treballadors de Ciut'art s'enroquen en la resolució de la vaga als museus barcelonins

Aquest dijous el Macba fa jornada de portes obertes. Des que va començar la vaga indefinida el 16 d'agost, el museu ha perdut prop de 105.000 euros

Ara
2 min
El Macba tancat durant la primera jornada de vaga indefinida dels treballadors de Ciut’art.

BarcelonaEl conflicte entre l'Icub, l'empresa Ciut'art i els treballadors de Ciut'art es prolonga. El comitè de vaga dels treballadors de Ciut'art ratifica la convocatòria de vaga per a avui, després que la reunió que van mantenir dimecres l'Icub i el comitè de vaga acabés sense que acostessin posicions, segons un comunicat fet públic pel sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors. El comitè també va acordar convocar aturades la setmana que ve. A més, Ciut'art, segons el comunicat, va cancel·lar la reunió amb els vaguistes prevista per a dimarts perquè hi ha una vaga convocada.

El sindicat desmenteix el Macba en la qüestió de la impossibilitat de canviar els plecs de licitació per eliminar la clàusula que restringia la subrogació als treballadors amb una antiguitat mínima d'un any, i va realitzar una esmena en el cas de l'acomodació de l'Auditori, equipament gestionat per l'empresa Artlogic. Fonts de l'Icub asseguren que la situació de l'Auditori és diferent a la del Macba. Es van poder fer esmenes als plecs perquè no recollien l'acord previ al qual s'havia arribat amb els treballadors.

Pel que fa a l'Arxiu Històric de Barcelona, el sindicat ha pogut comprovar que durant la primera meitat del mes d'agost no va abonar els salaris corresponents a l'oferta amb la qual va guanyar el concurs, cosa que ha posat en coneixement de l'Icub des de dimecres a la tarda i hi està treballant. Així mateix, des del sector se seguirà treballant a la taula sectorial per trobar "solucions globals a un conflicte global".

També han detectat que aquesta mateixa situació es va produir amb anterioritat al Museu de Cultures del Món i al Museu Etnològic, gestionats per Magma Cultura. Les mateixes fonts afirmen que l'Icub vetllarà perquè es compleixin les mateixes condicions del concurs i que es faran els pagaments corresponents de manera retroactiva. D'altra banda, l'aplicació del conveni del lleure en els contractes depèn de l'acord a què arribin Ciut'art i els treballadors.

Els treballadors de Ciut'art del Macba i de l'Arxiu Històric de Barcelona van començar la vaga indefinida el 16 d'agost, i també han convocat aturades puntuals en els altres museus gestionats per l'empresa. El Macba va estar tancat del 16 al 23. Des d'aleshores hi ha hagut jornades de portes obertes i, segons fonts del museu, fins dimecres havien perdut entre 100.000 i 105.000 euros.

Aquesta és la situació dels museus gestionats per Ciut'art aquest dijous, segons fonts e l'Icub:

Arxiu Històric: no estan operatius els serveis de consulta i el de reproducció de documents. La resta de serveis funcionen amb normalitat.

Macba: jornada de portes obertes.

CCCB: obert amb normalitat. No està actiu el servei de reserves de visites de grups.

Museu del Disseny: Tancat, tret de l'exposició 'David Bowie is', que és de gestió privada.

Fabra i Coats: el servei d'atenció al públic està tancat. La vaga ha afectat el muntatge de la nova exposició, que no s'ha inaugurat.

Fundació Joan Miró: tancada, tret de la biblioteca, la llibreria, la botiga i la cafeteria.

Museu de la Música: tancat.

La Virreina: tancada.

Reial Monestir de Pedralbes: només es pot accedir al claustre.

stats