Literatura
Cultura 26/09/2016

La llibreria L'Altell fa 25 anys

Instal·lada a Banyoles, s'ha convertit en un referent a tota la comarca del Pla de l'Estany. La seva fundadora, encara al capdavant de l'establiment, és Irene Tortós-Sala

3 min
Irene Tortós-Sala, de la llibreria L'Altell

Barcelona"Quan era petita intentava posar-me malalta per poder-me quedar a la llibreria dels pares i llegir: per a mi era una festa". Irene Tortós-Sala ha estat a prop dels llibres pràcticament tota la vida. El 1973, quan era una nena, els seus pares van obrir la Llibreria Escolar de Banyoles, que canviaria de local i de nom divuit anys després. "L'Altell va néixer el 1991 –recorda– i a més de ser en un lloc diferent que la Llibreria Escolar, vam anar deixant de banda les revistes, la premsa i la loteria per centrar-nos en els llibres".

Tortós-Sala va començar a treballar a L'Altell amb només vint anys. "Havia deixat els estudis d'empresarials perquè acabava de ser mare de bessones –diu–. Coneixia la complicació del negoci des de feia anys, i el sacrifici que demanava: ho havia vist gràcies als pares". La llibretera va voler introduir novetats en la col·locació dels llibres i en l'especialització: "Vam començar venent narrativa i guies de viatge, i a poc a poc em vaig començar a fixar molt en els llibres per a nens i nenes. És molt important que els ensenyem a llegir bé, perquè ells són els lectors de demà". Amb els anys, Tortós-Sala ha pogut comprovar que alguns dels nens i nenes a qui havia venut llibres també han tingut descendència i vénen a buscar les seves recomanacions. "Des de molt aviat em vaig adonar que no sé vendre llibres si abans no els llegeixo –reconeix–. He de conèixer molt bé el fons de la llibreria per aconseguir fer-lo atractiu".

Clubs, presentacions i la Nit de Narradors

El 1997 va començar els primers clubs de lectura per a adults, i gairebé dues dècades més tard també en dedica a nens de vuit a setze anys, fa clubs de lectura en anglès i fins i tot n'ha tirat endavant un d'especialitzat en àlbums il·lustrats. A més, una vegada al mes L'Altell organitza una sessió de rondalles infantils i acull tres o quatre presentacions de novetats. "No vull sobresaturar els lectors amb massa activitats, m'agrada que els autors que fan l'esforç de venir es trobin, com a mínim, amb una dotzena d'assistents a les presentacions", comenta. No és una xifra anecdòtica, tenint en compte que Banyoles ronda els 20.000 habitants.

Vint-i-cinc anys després de començar, L'Altell s'ha convertit en una de les llibreries de referència del Pla de l'Estany. "Hi ve gent de tots els pobles de l'entorn, i una cosa que he aconseguit és que en comptes de marxar a Girona a buscar llibres els veïns de Banyoles vinguin primer a L'Altell –diu–. I, de vegades, aquí troben títols que a altres llocs no tenen". Instal·lada al número 2 del carrer de la Canal des de finals del 2008, la llibreria és "punt de venda però també centre cultural", com ho són altres establiments a tot Catalunya, des de les barcelonines La Calders i la Impossible, la gironina Llibreria 22 i L'Espolsada, a les Franqueses del Vallès.

Una iniciativa singular impulsada per Irene Tortós-Sala des de fa 18 anys és la Nit de Narradors. "Va néixer perquè un grup de lectura va proposar al final de curs de muntar una sessió on els escriptors llegissin relats –fa memòria–. Vam pensar que seria una trobada en petit comitè, i la vam organitzar en un cafè al costat de la llibreria. Hi van venir més d'un centenar de persones, vam morir d'èxit". Els quatre autors que hi van anar van ser Vicenç Pagès Jordà, Josep Maria Fonalleras, Núria Esponellà i Jaume Fàbrega. Divuit anys després la Nit de Narradors se celebra a l'aire lliure, al davant de la muralla de la ciutat, i el relleu generacional –al qual la llibretera para atenció– es va fer evident: hi havia Miquel Adam, Mar Bosch, Jenn Díaz i Joan Todó.

Divendres passat L'Altell va celebrar el seu 25è aniversari amb intervencions de Matthew Tree, Josep Maria Fonalleras i Miquel Aguirre. Com no podia ser d'una altra manera, va haver-hi lectura de contes, aquesta vegada a càrrec de tres actors: es van poder sentir narracions de Tina Vallès, Ramon Solsona i Harold Pinter.

stats