CULTURA
Cultura 11/01/2013

Lluís Pasqual dirigeix 'Blackbird', una reflexió sobre la pederàstia i l'amor

Jordi Bosch i Bea Segura interpreten una parella que va tenir una relació quan tenien 40 i 12 anys

Ara
2 min
'Blackbird', al Teatre Lliure

BarcelonaEl director Lluís Pasqual torna a dirigir al Teatre Lliure de Gràcia amb l'obra 'Blackbird', de David Harrower, una obra que entra en el debat sobre la pederàstia i l'amor en una parella en la qual la jove és menor d'edat.

El punt de partida de 'Blackbird', que va rebre el premi Lawrence Olivier el 2007, és la visita inesperada que rep un home (Jordi Bosch) d'una jove (Bea Segura) i com canvia el rumb de la seva existència. Els dos personatges recorden una relació que van tenir en el passat, una relació, assenyala Pasqual, en què pels diàlegs es denota que hi va haver una relació sentimental que transcendeix a la mera atracció sexual.

"Crec que és teatre polític, en el sentit que et posa en qüestió certs esquemes morals irreductibles", indica Pasqual, que es pregunta fins a quin punt es pot negar la possibilitat de l'amor entre una persona de 40 i una de 12, encara que no sigui canònic". Accepta Pasqual la necessitat d'un marc legal, però finalment acaba fent-se preguntes que la consideració social de tabú no permet: "Qui marca que una persona és immadura amb 17 anys 11 mesos i 29 dies i ja és madura 24 hores després?". La societat, continua, només ha pogut establir "una necessària i esquemàtica resposta jurídica: una definició legal del terme abús i uns càstigs legals per sancionar-ho, però la resta seguirà sent un misteri".

'Blackbird', que estarà en cartell del Lliure de Gràcia del 16 de gener al 10 de febrer, es representa per primera vegada en un teatre d'Espanya, "i no és pel tema, sinó per la dificultat de la 'partitura' que realitza Harrower", comenta Pasqual, per a qui la complexitat del text la situaria al mateix nivell de les suites de Bach al camp de la música.

stats