POLÍTICA CULTURAL
Cultura 08/11/2012

El govern balear diu que marxa del Llull per si el proper govern català "proposa claríssimament sortir d'Espanya"

El conseller de Cultura de les Illes diu que van retirar la partida de 790.000 euros per a l'Institut Ramon Llull preventivament, per si el proper govern promou un referèndum d'autodeterminació

Efe
1 min

PALMAEl conseller balear d'Educació, Rafael Bosch, ha afirmat que la sortida de les Balears de l'Institut Ramon Llull ha estat una decisió presa 'in extremis' per raons econòmiques i amb implicacions polítiques davant la possibilitat d'un futur referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Bosch ha explicat aquesta tarda en una roda de premsa que la col·laboració de les Balears amb el Ramon Llull estava subjecta a un marc constitucional i que, davant les eleccions catalanes del 25-N i la possibilitat que el pròxim govern de Catalunya promogui un referèndum d'autodeterminació, aquest marc queda alterat. "Si un dels dos socis planteja claríssimament sortir d'Espanya estem parlant d'un altre model", ha assenyalat.

El conseller ha precisat que davant el que pugui succeir a Catalunya després de les eleccions, el Govern Balear va decidir a l'últim moment, en tancar els pressupostos, eliminar la partida de 790.000 euros que s'havia de destinar al Ramon Llull. Així, part d'aquesta partida, "entre 350.000 i 375.000 euros", es destinarà a un organisme propi, com el Consorci Institut d'Estudis Baleàrics, que serà l'encarregat ara de la promoció exterior dels artistes de les Illes. Això sí, Bosch ha assenyalat que aquesta decisió serà revisada en un futur i que una vegada passades les eleccions catalanes es tornarà a analitzar la participació de les Balears en l'Institut Ramon Llull.

"Evidentment, la cultura i la llengua de dues comunitats autònomes que comparteixen una llengua i part d'una història estan per damunt de qualsevol conjuntura política, però a l'hora de treballar per a l'any que ve es necessita un consorci que es basi en la col·laboració dels governs autònoms, i la lleialtat d'aquests governs respecte al model de col·laboració", ha precisat Bosch.

stats