Música

Dua Lipa i Lorde, dives mil·lennials per a un Primavera Sound XXL

El festival celebrarà el seu vintè aniversari amb més de 500 concerts del 2 al 12 de juny del 2022

3 min
Dua Lipa.

BarcelonaDua Lipa i Lorde, les dues grans dives mil·lennials, són les principals novetats del cartell XXL del Primavera Sound 2022, que se celebrarà del 2 al 12 de juny del 2022, tot i que l'activitat principal al Parc del Fòrum serà del 2 al 4 i del 9 a l'11. També s’incorporen a la programació Nick Cave, Interpol, Yeah Yeah Yeahs i Brittany Howard, entre d’altres. El festival ja havia avançat fa unes setmanes que tot plegat seria més gros en tots els sentits: més dies, més concerts (500) i més aforament (fins a 80.000 persones) gràcies a l’ampliació de l’espai disponible a Sant Adrià de Besòs. De fet, seran dos festivals, un del 2 al 4 de juny i l’altre del 9 a l’11, i una programació complementària en diferents sales de Barcelona. Més és més, i això també afecta el preu. L’abonament per a un cap de setmana costa 245 euros (abans en costava 205), i l’abonament per a tot el festival, 425. El preu de les entrades per a un sol dia és de 110 euros. Qui ja tingui l'abonament per al primer cap de setmana podrà comprar l'abonament del segon per 195 euros. Els abonaments i les entrades es posaran a la venda l'1 de juny.

La pandèmia va obligar a cancel·lar l’edició del 20è aniversari, que havia de ser la del 2020. Es va ajornar al 2021, però la situació epidèmica va dur el Primavera Sound a deixar-ho estar fins al 2022. El retorn és doblant l’aposta intentant mantenir els artistes que ja s’havien anunciat el gener del 2020, afegint-hi noms com Dua Lipa, Lorde i Nick Cave, i aconseguint que alguns grups actuïn els dos caps de setmana. El festival, però, encara no ha ensenyat totes les cartes, i les setmanes vinents anunciarà més incorporacions. El calendari de llançaments discogràfics hi podria donar alguna pista.

Mantenint la connexió ‘indie’

El primer cap de setmana (del 2 al 4 de juny) és el que manté la majoria d’artistes que s’havien previst per al 2020, quan la voluntat del festival era reivindicar la història del Primavera Sound, des del temps de l’indie i fins a l’era del trap i el reggaeton. Tanmateix, de moment han desaparegut del cartell noms com Lana del Rey, Iggy Pop, Bad Bunny i Bill Callahan. Fonts del festival ni desmenteixen ni confirmen que aquestes absències siguin definitives. En aquests tres primers dies el fil de l’indie i en general del rock dels 90 i principis dels 2000 lliga grups i artistes com Pavement, Yo La Tengo, Dinosaur Jr, Beck, The National, Bikini Kill, Lightning Bolt i The Strokes, protagonistes d’un llistat en què també destaquen llegendes de la música electrònica com Massive Attack, Autechre, DJ Shadow i Jeff Mills; el supergrup Gorillaz; herois del postpunk dels 80 com Bauhaus; feres encara ferotges del metall com Napalm Death i del black metal com Abbath; mestres del rock industrial d’Einstürzende Neubauten, i dives absolutes de la cançó i del soul com Maria del Mar Bonet i Mavis Staples, respectivament.

El vessant jove del cartell el representen la joia del R&B Jorja Smith, la premiada estrella del country Kacey Musgraves i el raper Tyler, The Creator, a més de Charli XCX, Bad Gyal, C Tangana i María José Llergo, entre d’altres. Tame Impala, Beach House, Manel, Rodrigo Cuevas i Fontaines D.C. són altres reclams del primer cap de setmana.

Concerts duplicats

El segon cap de setmana (del 9 a l’11 de juny) no té confirmada tota la programació, però el que ja se’n coneix permet copsar la magnitud del repte artístic i empresarial (50 milions de pressupost) que planteja el Primavera Sound. Dua Lipa, l’autora d’un dels discos del 2020, Future nostalgia, actuarà el 15 d’octubre al Palau Sant Jordi (entrades de 43 a 64,50 euros), i vuit mesos després serà la gran protagonista del 9 de juny al Primavera Sound. Compartirà la part estel·lar de la jornada amb Interpol, a més de Gorillaz i Tyler, The Creator, que repetiran concert, com Bad Gyal, C Tangana i Charli XCX.

També repetiran The Strokes i Massive Attack, que el dia 10 coincidiran en el cartell amb Lorde, la gran diva mil·lennial que tornarà amb disc nou i amb el propòsit de multiplicar l’impacte que va provocar el 2018 al Primavera Sound, quan el pop de l’àlbum Melodrama no tenia rival. Interpol, Brittany Howard (ex Alabama Shakes), Burna Boy (atenció al pop de l’artista nigerià), Courtney Barnett, M.I.A., Nicola Cruz i Nueva Vulcano són altres incorporacions destacades. La tercera jornada, l’11 de juny, serà la de la presentació a Barcelona de la inimitable rapera Megan Thee Stallion i la del retorn d’Antònia Font. Entre els repetidors hi haurà Jorja Smith i Tame Impala, i entre les novetats, Jessie Ware i La Zowi.

stats