Música

Així serà el Primavera Sound 2022: 11 dies de música i 500 concerts

El festival, amb 50 milions de pressupost, se celebrarà durant dos caps de setmana al Fòrum i s'escamparà per les sales de Barcelona

3 min
La quinzena edició del Primavera Sound

BarcelonaEl Primavera Sound va prometre que, després de dues edicions frustrades, quan tornés la faria grossa. I així serà: el 2022 el festival se celebrarà durant dos caps de setmana al Parc del Fòrum i tindrà dos cartells completament diferents i igual d'eclèctics, amb l'excepció d'algunes bandes estrella que faran doblet els caps de setmana del 2 al 4 i del 9 a l'11 de juny. "Seran dues experiències diferents", ha assegurat el codirector del festival, Alfonso Lanza, i "una experiència sense precedents en el sector musical". La resta de la programació, de diumenge a dimecres, el Primavera a la Ciutat, s'escamparà per les sales de Barcelona perquè "recuperin el protagonisme que han perdut" i per "reivindicar el seu paper en el teixit cultural de la ciutat", ha dit Lanza, que ha citat l'Apolo, Razzmatazz, Sidecar, Luz de Gas, la Nau, Jamboree i Bóveda, entre més. Una llista que es podria ampliar amb equipaments municipals per garantir oferta gratuïta. Cada dia hi haurà concerts en quinze o divuit sales de la ciutat. Fins ara hi ha més de 400 artistes i 500 concerts programats en 11 dies, del dijous 2 al diumenge 12 de juny del 2022, en "l'edició més ambiciosa de la història del festival", que duplica les xifres habituals. Les sales acolliran uns 150 concerts i el Primavera es clausurarà amb un brunch a la platja amb música en directe. El Primavera Pro se celebrarà del 7 al 9 de juny al CCCB.

Retorn econòmic a la ciutat

L'objectiu és convertir-se en el festival més important d'Europa. De fet, convertir Barcelona en "la capital mundial de la música durant deu dies". "És un pas important per a nosaltres i per a la ciutat. És una oportunitat per crear un model de festival multitudinari integrat a la ciutat que deixi empremta en el teixit on es du a terme de manera sostenible. Aquest model l'exportarem als festivals de Porto i de Los Angeles. Volem exportar-lo al món sota el lema de Created in Barcelona", ha afirmat Lanza. Sobre si serà un model que es quedarà, de moment "s'ha de demostrar que som capaços de fer aquesta edició 2022".

El festival tindrà un pressupost superior als 50 milions d'euros "que reactivarà en part la indústria, cosa que esperen col·laboradors i professionals". S'ampliran aforaments al Fòrum fins a les 75.000 o 80.000 persones per la zona de Sant Adrià, de manera que esperen 400.000 persones en tota la setmana: "Imagineu l'impacte econòmic per a la ciutat". Es calcula que es generaran 350.000 pernoctacions a Barcelona, cosa que beneficiarà tots els sectors vinculats al turisme cultural. L'impacte econòmic calculen que serà de quasi 300 milions d'euros. L'alcaldessa de Barcelona ha explicat que serà "una experiència pionera i un referent que marcarà els festivals del futur a escala internacional", i ha vaticinat que serà un èxit a tots els nivells per als sectors econòmics, per als barris i per a la ciutat.

Després de dues edicions suspeses, aquest "és el 20è aniversari que devem als nostres assistents i a nosaltres". "Volem que sigui un motor d'il·lusió i un motiu d'alegria i de recuperació del sector", ha dit Lanza. El cartell es revelarà el 25 de maig, tot i que ja se sap que un dels noms propis serà Antònia Font. Serà un cartell paritari, han assegurat. La majoria dels artistes programats del 2021 hi seran presents. Tots els qui ja en tinguin una entrada podran escollir cap de setmana o podran tornar-la i també ampliar-la. Els diferents abonaments disponibles inclouen també les sales. Les entrades es posaran a la venda l'1 de juny.

Es crea una fundació

El festival ha anunciat la creació d'una fundació, amb 200.00 euros de pressupost inicial, per aglutinar les accions de responsabilitat social que ja es duien a terme i generar projectes vinculats al barri on té lloc el Primavera Sound, entre Barcelona (Diagonal Mar i el Besòs) i Sant Adrià del Besòs. La seu de la fundació serà allà mateix i els eixos de treball: música, educació, integració social, feminisme i sostenibilitat. Entre altres, s'organitzaran cursos de formació, taller i xerrades obertes al barri del Besòs. Alberto Guijarro, codirector del Primavera, també ha dit que crearan una ràdio comunitària i destinaran 1.000 entrades gratuïtes per la gent del barri.

stats