Cultura 18/03/2015

Una escultura del rei Joan Carles provoca la cancel·lació de l'exposició del Macba

Els treballadors convoquen una assemblea per demanar explicacions i saber quines conseqüències pot tenir en un futur

Ara
2 min
L'obra de la polèmica és d'Inés Doujak

BarcelonaEl Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) ha decidit cancel·lar a darrera hora l’exposició i la roda de premsa de ‘La bèstia i el sobirà’, una coproducció amb la Württemberg Kunstverein de Stuttgart, segons ha comunicat el museu, "a causa de les desavinences entre l’equip de comissaris i la direcció del Museu sobre continguts inclosos en la mostra".

El director del museu, Bartomeu Marí, ha decidit no incloure una obra que considera "inapropiada" en aquesta mostra. "Es tracta d'una escultura d'Ines Doujak", ha confirmat Marí. El director del Macba no ha volgut descriure l'obra. Fonts del museu, però, han assegurat que es tracta d''Haute Couture 04 Transport'. L'obra de la polèmica ha circulat força i es va exhibir, per exemple, a la Biennal de São Paulo al Brasil. Quan es va presentar a São Paulo es va explicar que a l'escultura apareix un gos penetrant la líder feminista boliviana Domitila Barrios de Chúngara, qui, a la vegada, fa el mateix amb algú que té semblances amb el rei Joan Carles. Aquest darrer personatge vomita flors sobre un llit amb cascos d'oficials nazis. "És una representació visceral de l'explotació", va dir l'artista.

La roda de premsa hauria d'haver tingut lloc ahir, però a darrera hora el MACBA va enviar un comunicat posposant-la per avui i argumentant que els comissaris havien perdut el vol.

'La bèstia i el sobirà' havia d'explorar com les pràctiques artístiques contemporànies qüestionen i desfan la definició de la sobirania política. 'La bèstia i el sobirà' encarna dues figures al·legòriques de la política que s’han situat històricament més enllà de la llei: la bèstia, que suposadament desconeix el dret, i el sobirà, el poder del qual es defineix precisament per la seva capacitat de suspendre el dret. L’exposició està comissariada per Hans D. Christ, Iris Dressler, Paul B. Preciado i Valentín Roma.

Els treballadors del museu han reclamat aquest mateix matí una assemblea per saber exactament els motius de la cancel·lació i quines conseqüències pot tenir en un futur. Segons ha pogut saber l'ARA, els treballadors tenen bloquejat l'accés per part de personal de seguretat a les sales on s'havia de mostrar l'exposició.

stats