Patrimoni
Cultura 07/10/2021

La marededeu de la Mercè abandona la basílica per 'curar-se'

La talla té fissures, desgast i erosions i serà restaurada per retornar-li l'aspecte que tenia al segle XIV

2 min
La talla en procés de restauració al Centre de Restauració Béns Mobles de Catalunya

La talla de fusta policromada i daurada de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de Barcelona, ha abandonat provisionalment l’absis de la basílica de l’església amb el mateix nom per curar-se. La talla d’època gòtica, l’autoria de la qual s’atribueix a Pere Moragues, ha ingressat als laboratoris del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) perquè els tècnics puguin restaurar-la. El pas del temps es nota i la talla té fissures, aixecaments, pèrdues, zones amb desgast i erosionades. A més, la superfície pictòrica es troba coberta per un vernís oxidat i una capa de pols i brutícia. En resum, segons els tècnics, l’estat de conservació de la talla de la marededeu es pot considerar entre regular i dolent. 

El CRBMC detalla que la restauració tindrà dues fases. Primer s’intentarà esbrinar fins a quin punt ha estat manipulada i quines repolicromies se li han fet. “És difícil conèixer i entendre amb un examen simplement ocular les seqüències pictòriques i alhora avaluar l'estat original –asseguren els tècnics–. Per a això, es proposa recórrer a diverses tècniques d'examen i a anàlisis fisicoquímiques”. Per completar la conservació curativa, es farà la fixació definitiva dels aixecaments de capa de preparació i pictòrica, l’estabilització de les fissures, la neteja superficial i les proves de neteja i remoció de vernissos. L’objectiu final: retornar-li l’aspecte que tenia al segle XIV.

Mentre es restaura la marededeu de la Mercè gòtica, els qui visitin la basílica podran contemplar la rèplica que va fer al segle passat l'escultor Josep Barbero. De fet, és la que normalment surt a les processons quan es celebren les festes de la patrona de Barcelona.

stats