Reconeixements institucionals

Maria del Mar Bonet: "Canto en català sense complexos d'inferioritat"

La cantant recull la Medalla d'Or de la Generalitat juntament amb la poeta Marta Pessarrodona i l'editor Eliseu Climent

2 min
Maria del Mar Bonet i Pere Aragonès durant la cerimònia d'entrega de la Medalla d'Or de la Generalitat

BarcelonaMaria del Mar Bonet ha recollit aquest dijous la Medalla d'Or de la Generalitat amb un discurs combatiu a favor de la llengua. "Davant d'una de les preguntes que encara em fan, per què canto en català, tossudament responc: «Ho faig d'una manera normal. He nascut, penso i somio en català»", ha afirmat la cantautora mallorquina, que ha estat reconeguda pels seus més de 50 anys de trajectòria artística. "La llengua catalana és l'ànima dels Països Catalans, on he crescut i m'he format com a artista, en llibertat. Canto en català sense complexos d'inferioritat, com si en un futur no massa llunyà la nostra llengua fos el que fou en les hores de Ramon Llull i Ausiàs March", ha subratllat Bonet.

La llengua, de fet, ha estat el pilar central dels discursos d'agraïment de la cerimònia. La poeta Marta Pessarrodona ha tingut un record especial per a la lingüista Carme Junyent, que va morir diumenge, i ha reivindicat una de les seves idees. "El nostre bilingüisme es combat amb el plurilingüisme. Jo ho he intentat amb la llengua catalana, la castellana –imposada, que maldo per no perdre–, la francesa, l'anglesa –que em vaig imposar i és la que em fa més feliç–, l'alemanya i l'hebrea, que algun dia sabré més", ha dit Pessarrodona. L'artista ha agraït la Medalla d'Or a la seva família biològica, a la "família que la sort m'ha permès aplegar" i "al meu país, Catalunya".

Una obsessió: reconstruir els pilars dels Països Catalans

L'editor Eliseu Climent ha centrat les seves paraules a recordar com, fa 65 anys, ell i un grup d'estudiants de la Universitat de València van començar a remoure les estructures del franquisme. "Si he arribat fins aquí ha estat mogut per una irreprimible obsessió: construir i reconstruir els pilars fonamentals dels Països Catalans. En un moment políticament complicat per al País Valencià, la Catalunya Nord i les Illes Balears, la Medalla d'Or significa una injecció d’energia positiva per seguir treballant i perseverant en l’esforç per la cultura dels Països Catalans", ha destacat Climent.

Anna Erra, Marta Pessarrodona, Pere Aragonès, Maria del Mar Bonet i Eliseu Climent durant l'acte.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha entregat els reconeixements als artistes i ha subratllat el "compromís institucional" perquè la llengua "segueixi sent el pilar de la nació catalana, el centre neuràlgic i la forma col·lectiva de dir qui som". L’acte, presentat per l’actriu Anna Barrachina a la plaça de Margarida Xirgu, ha començat amb la hissada de la Senyera i la interpretació d’El cant de la senyera de la mà de l’Orfeó Atlàntida i el Cor Dyapason. Mireia Feliu i Roger Mas han interpretat l’himne de Catalunya per cloure la cerimònia.

stats